Cărțile astăzi sunt foarte accesibile ele pot fi găsite în librării, biblioteci, online sau în aplicație din telefon mobil, practic nu există noțiunea de cenzură, dar de-a lungul istoriei multe cărți au fost interzise din motive politice sau religioase, urmează TOP 5 romane cu conținut și istorie deosebită.

5. 1984-George Orwell

A fost interzis în 1950 de Uniunea Sovietică, Stalin interpretând cartea drept o satiră la adresa regimului său. De-abia din 1990 volumul a fost republicat în Rusia.  Statele Unite şi Marea Britanie au fost pe punctul de a interzice cartea în anii ’60. „1984” este o distopie plasată în Oceania, unde societatea se află sub tirania partidului şi a ideologiei totalitare.

 

 

 

4. Abatorul Cinci– Kurt Vonnegut

Pentru că este vorba despre război și despre viziunile pe care le are un soldat în timp ce este ținut prizonier într-un abator, America a decis că ar fi mai bine să nu-și lase copiii expuși unor astfel de subiecte, ceea ce a propulsat cartea în listele celor mai controversate cărți.

 

 

 

3. Tropicul Capricornului-Henry Miller

Cartea a fost interzisă în Statele Unite, timp de 30 de ani, până când Curtea Supremă a dat un verdict că nu este un roman obscen. A fost interzisă şi în Turcia în 1986. Acţiunea se petrece în 1920, în New York  există elemente din biografia lui Miller care se regăsesc în roman.

 

 

 

2. Decameronul-Giovanni Boccaccio

În secolul XIX, cartea a fost interzisă în Statele Unite, sub o lege anti-obscenitate, fiind considerată obscenă, nepotrivită şi indecentă. „Decameronul” este o colecție de 100 de povestiri, scrisă în secolul al XIV-lea, de italianul Giovanni Boccaccio.

 

 

 

 

1. De veghe în lanul de secară-J.D. Salinger

Poate fi numită una dintre cele mai controversate lucrări, astăzi apare în toate bibliografiile obligatorii. Romanul a fost interzis în majoritatea bibliotecilor școlare din America și nu numai din cauza faptului că părinții consideră că limbajul folosit este ofensator și de natură sexuală și pentru că descrie alienarea, prostituția și depresia.