Porumbul-cereală cu peste 500 de utilizări diferite.

Porumbul

Pentru lumea civilizată, povestea porumbului a început in 1492, când oamenii lui Columb au descoperit această nouă cereală in Cuba. Se pare că porumbul a ajuns, in Spania, mai târziu la a doua expediție a lui Columb. La început, porumbul a fost doar o curiozitate in grădinile din Europa, dar in curând a inceput să fie recunoscută ca o cultură alimentară valoroasă în toată Europa.

Porumbul a fost cultivat pentru prima oară acum aproximativ 9000 de ani, pe tertitoriul unde se află în prezent Mexicul, iar mai tarziu a ajuns și în nordul continentului. La început ştiuleţii de porumb aveau dimensiuni reduse, de mărimea degetului mare, iar prin încrucişări selective a ajuns la dimensiunile pe care le cunoaştem acum.

Astăzi porumbul este cultivat în toate cele 7 continente ale Globului,mai puțin Antarctica.

Porumbul are o lista de peste 500 de utilizări diferite. Porumbul este o componentă in rețete pentru conserve, în alimentele pentru copii, in mămăligă, terci, budinci și mai multe alimente destinate consumului uman.

Porumbul are utilizări ca: umplutură pentru mase plastice, combustibil (etanol), materiale de ambalare, materiale izolante, adezivi, produse chimice, explozivi, vopsea, pastă, abrazive, coloranți, insecticide, produse farmaceutice, acizi organici, solvenți, mătase artificială, antigel, săpunuri, și multe altele.

Porumbul, de asemenea, este folosit ca plantă de studiu în genetică, fiziologie, fertilitatea solului și biochimie.

O curiozitate a porumbului ar fi faptul că are în medie 800 de boabe aşezate pe 16 rânduri. Indiferent de numărul boabelor, porumbul va avea întotdeauna un număr par de rânduri cu boabe.

Nu există nici o specie de plante cultivate in lume, atat de studiată ca și porumbul.