17 mai 2023, ora 18:30, Sala Studio DRAGOSTE LA PACHET de Tatiana Lazăr
Mamele plecate în Italia și copiii lor rămași acasă, mai rămâne loc de comunicare, afecțiune și înțelegere între ei? “Vocea din telefon” poate înlocui mama sau copilul? Care sunt traumele acestei despărțiri, cum pot fi ocolite rupturile și supărările umane? Zbuciumul femeii la muncă între bătrânii italieni, copiii și părinții bătrâni rămași acasă – iată harta pe care o parcurge vocea narativă din scenă și spectatorul din sală. Drama este una a sărăciei, a unei țări din Estul Europei și această țară are un nume – Moldova. Sechelele distanței, ale despărțirii dor, de aici încercarea de a compensa durerea prin pachetele cu daruri trimise de mama din Italia. Cutiile cu bunuri italienești devin un substitut metonimic al iubirii familiale, dimensiunea obiectuală aduce parcă Italia în fața copiilor, astfel, mama vine parcă de fiecare dată acasă. Un spectacol durut, un spectacol despre tranziția noastră perpetuă cu toate rănile ei la pachet.
18 mai 2023, ora 18:00, Sala Mare TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa
Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. Pe fondul tensiunilor sociale globale provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor uneori încordate şi alimentate politic dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară, „Take, Ianke şi Cadâr” formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină.
19 mai 2023, ora 18:00, Sala Mare DOSARELE SIBERIEI de Petru Hadârcă
Un spectacol comemorând tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.
20 mai 2023, ora 18:00, Sala Mare CÂNTEC DE LEAGĂN de Dumitru Matcovschi
Viața e ca un vis, uneori frumos, uneori coșmar… Este și cazul lui Teofil Augustinovici, directorul şcolii, practic, cea de încredere persoană a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic.
„Cântec de leagăn…” – o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii din sat este, practic, cea de încredere persoană a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, la casa părintească.
21 mai 2023, ora 18:00, Sala Mare ROMEO ȘI JULIETA după William Shakespeare
Despre „Romeo și Julieta” am auzit toți. Dacă nu toți, atunci mulți dintre noi. Dintre acești mulți, câți au deschis cartea cu textul lui Shakespeare? Dintre cei care au deschis-o: câți au avut răgazul, răbdarea și curiozitatea s-o citească până la capăt? „Romeo și Julieta” sunt niște nume dintr-o anecdotă la îndemâna oricărui flecar sau e un text sofisticat, în versuri, rezervat doar spiritelor elitare? „Romeo și Julieta” e o poveste de iubire sau de ură? „Romeo și Julieta” s-a întâmplat cândva la Verona sau se întâmplă în zilele noastre la Chișinău? „Romeo și Julieta” e o poveste veche și prăfuită sau ne recunoaștem și astăzi în ea: copiii – îndrăgostiți și rebeli, părinții – orbiți de ură și egoism ? Or, știe fiecare ori nu știe: ce-i „Romeo și Julieta”? Bineînțeles, e un spectacol de teatru!