Toată lumea – e un teatru, iar noi suntem vizitatorii

   Opera şi baletul întotdeauna vor rămîne o parte importantă și de nesubstituit în artă și nu contează cît de popular devine Interentul, rețele de socializare și gadget-urile. 

Clădirile teatrelor, scena, decorațiile de asemena fac o parte foarte importantă au reprezentat de-a lungul secolelor, partea specială a spectascolului care creează această atmosferă mircauloasă și atrăgătoare. Mai jos propun o listă de cele mai impresionante și splenditoare teatre din lume.

    1. Lincoln Center for the Performing Arts

    Centrul Lincoln este un complex de clădiri inaugurat în anul 1962 la New York. Acest Centru cuprinde nu numai teatru ci și filarmonica, o librărie şi chiar un mic muzeu ce promovează artă clasică și modernă. Spectacolele reprezintă un exemplu pentru întreaga lume, fiind constant filmate şi prezentate în săli din toate regiunile.

 

 

 

2. Vienna Staatsoper

   Amplasată în centrul capitalei, Opera de Stat din Viena are o istorie de aproape 150 ani, fiind creată în anul 1869. Reputația a obținut datorită domeniului de muzical. Deşi mare parte din clădire a fost distrusă în timpul ce de-al Doilea Război Mondial, anumite segmente au supravieţuit, și îndeosebi partea frontală.

 

 

 

3. Opéra Royal de Versailles

   Interiorul Operei Regale este o creaţie genială. Deşi clădirea este construită în totalitate din lemn, este pictată astfel încît să pară făcută din marmură. Această tehnică se numește „faux marble”, marmură falsă, într-un fel. Clădirea Operei a fost ridicată şi inaugurată pentru a sărbătorirea mariajului viitorului rege Ludovic al XVI-lea cu prinţesa Maria Antoaneta. 

 

2

 

4. Opéra de Paris

   Palatul Garnier este unul din cele mai cunoscute simboluri al Parisului. A fost construit în anul 1875 pentru a găzdui Opera din Paris. Clădirea a fost redenumită după arhitectul său, Charles Garnier. Faţada principală a clădirii este cu adevărat impresionantă, chiar şi pentru locuitorii orașului Paris, obișnuiți cu arhitectura deosebită.

 

 

5. Sydney Opera House

   Spectaculoasa clădire contemporană este considerată a fi una dintre construcţiile remarcabile ale secolului XX. Este și unul din cele mai aglomerate centre de interpretare din lume. Teatru în special uimeşte prin diferite provocări arhitecturale, de exemple acoperişul în formă de scoici suprapuse. 

 

 

 

6. Bolshoi Teatr

   Inițiat în anul 1825, Teatrul Bolshoi din Moscova a reuşit să supravieţuiască incendiilor, războiului şi revoluţiei, fiind unul dintre simbolurile Rusiei. Bolshoi a fost închis din anul 2005 pentru lucrări masive de renovare şi a fost redeschis în toamna lui 2011.

 

 

7. The Royal Opera House

    Amplasat în Londra, în Covent Garden, Teatrul de Operă Regală este a treia clădire ridicată în acest loc, cele anterioare pierind în incendiile din 1808 şi 1857. Lucrări globare de consolidare şi și restaurare au fost executate în 1990. Anumite elemente au supravieţuit incendiile și anume faţada, foaierul sau auditoriumul.

 

 

 

8. Teatro Colón

    Actualul Teatru Colón a fost construit în 1908 pentru a-l înlocui pe cel original, inugurat în 1857. După o inaugurare spectaculoasă la începutul secolului XX, Opera din Buenos Aires a avut o lungă perioadă de succes. Între 2005 şi 2010, clădirea a fost renovată considerabil.

 

7

 

9. Teatro di San Carlo

   Inaugurat în anul 1737 în Napoli, magnificul teatru de operă a fost construit la ordinul Regelui Carlo al VII-lea şi a fost conceput de arhitectul militar Giovanni Antonio Medrano, cu ajutorul directorului fostului teatru din Napoli, Angelor Carasale. Construcţia a fost îndelung admirată pentru arhitectura şi decoraţiile din aur. În prezent, este cel mai vechi teatru de operă activ din lume, dar și unul din cele mai prestigioase.

 

8

 

10. Teatro alla Scala

    La Scala este considerat cel mai faimos teatru de operă din cele existente. La Scala şi-a obţinut această denumire deoarece a fost ridicat în locul fostei biserici Santa Maria alla Scala, care a fost desacralizată şi demolată pentru acest proiect. La Scala a devenit încă de la inaugurare locul de întîlnire al nobilimii milaneze. În urmă cu zece ani, clădirea a suferit lucrări de renovare.

 

9

 

11. Teatrul Real

   Este un adevărat monument al capitalei spaniole. A devenit un obiectiv turistic datorită diferitor cîntăreți care au susţinut spectacole pe scena acestuia. Se spune că aici au loc cele mai bune interpretări ale operelor semnate de Verdi, Wagner și Stravinsky.

 

10

 

12. Teatro La Fenice

   O carte de vizită pentru oraşul italian Veneţia. De-a lungul celor două secole de istorie, clădirea a fost distrusă de nenumărate ori de flăcări, însă anume aici marii autori italieni, precum Gioachino Rossini sau Giuseppe Verdi, şi-au lansat operele lirice.

 

11

 

13. Teatrul Minack din Cornwall

   Aici, la Porthcurno, în Cornwall, este locul unde o echipă de amatori din sat a pus în scena improvizată „Visul unei nopți de vară”. Rowena Cade, sora cunoscutei feministe, le-a oferit actorilor mai întîi locul pentru scenă, apoi grădina casei sale. De atunci, teatrul a fost îmbunătățit an de an și are parte de sezoane cu casa închisă.

 

12

 

14. Teatrul lui Herodot Atticus

    Situat pe acropola din Atena, spectaculosul teatru de piatră a fost ridicat în 161 de Herodot Atticus, un afacerist atenian, în memoria soției sale, Aspasia Annia Regilla. La început tavanul era acoperit cu lemn de cedru libanez și capacitatea clădirii era de 5000 de persoane. O sută de ani de la construcție, teatrul a fost distrus și transformat în ruina care rezistă și astăzi.

 

13

 

15. Shakespeare’s Globe

   Reconstrucția teatrului Globe, locul unde au debutat piesele lui Shakespeare, a fost vreme îndelungataă o obsesie pentru localnici. Ridicat în 1599, distrus într-un incendiu în 1613 și reconstruit în 1614, doar ca să fie demolat 30 de ani mai tîrziu. Aflat la mică distanță de locul original, teatrul a fost deschis pentru public în 1997.

 

14