Realitatea virtuală-o tehnologie revoluționară

virtual reality

Realitatea virtuală (Virtual Reality sau abreviat VR) este una din tehnologiile de ultimă generație, care cunosc o dezvoltare incredibilă și o popularitate ascendentă. Așa cum se poate subînțelege din nume acesteia- realitate virtuală – prin intermediul acestei tehnologii vei putea să experimentezi o realitate care nu există, creată de un calculator.

Spre desosebire de realitatea augmentată (AR), care permite suprapunerea unei realității artificiale (virtuale) peste cea reală, realitatea virtuală nu este concepută pentru a extinde realitatea așa cum o putem percepe cu ochii, urechile și celelalte simțuri, ci recreează o realitate totalmente separată de cea fizică.

Pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă realitatea virtuală trebuie să trecem mai întâi în revistă tehnologia disponibilă astăzi. Imersiunea în mediul virtual se realizează cel mai bine cu ajutorul unui echipament HMD (head-mounted display), un gadget relativ simplu care presupune utilizarea unuia sau a două ecrane (cu tehnologia corespunzătoare de procesare a imaginii), două lentile biconvexe și un sistem de urmărire a capului.