Basarabeanul învingător la festivalul de film din Manhattan

Ion Șova, de origine basarabean, este student a Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, România și, de curând, laureat al Manhattan International Film Festival. Filmul său ,,Tenebris’’   – învingător la categoria cel mai bun scurt-metraj, va fi prezentat și în cadrul adunării ONU la New York din luna aprilie. Despre idee, film,realizare, și despre însuși regizor, aflați  mai multe în interviul ce urmează.

 

– De ce ai ales să faci Facultatea de Teatru și Televiziune?

– De mic copil  am observat o  atracție pentru filme, când găseam timp liber priveam și câte 3-5 filme pe zi. Intuitiv mi-am format  și un caracter critic, mă uitam la jocul actoricesc, mișcare de cameră, montaj, am observat că începe să mă fascineze asta. Când am mers la liceu deja aveam un scop bine conturat, ( deși nu spuneam  nimănui): voiam să fac  FILM. Această dorință m-a motivat să caut în continuare o școală de film care să mă învețe să fac ceea ce îmi doream încă de mic.

– De curând ai devenit finalist și câștigător al MIFF, la categoria cel mai bun  scurt-metraj. Care a fost procedura și cum te-ai decis să participi?

– Păi odată ce mi-am terminat filmul ,,Tenebris’’, am început să caut festivale. Nu aveam producător, așa că trebuia să fac eu lucrul acesta. La început mi-a fost greu și plictisitor să completez formularele, să vorbesc cu reprezentanții festivalelor și să trimit toate datele necesare, dar când primeam mesaje de confirmare gen ,,Filmul dvs. a fost acceptat la festivalul nostru, felicitări!”, prindeam curaj și căutam alte festivaluri. Așa s-a întâmplat și cu MIFF. Am trimis toate datele necesare, am primit peste câteva săptămâni un răspuns pozitiv și anume că sunt printre cei 13 regizori care au intrat în festivalul dat.

– Cum ai primit vestea că ești cîștigător, te-ai așteptat?

Să spun sincer nu m-am așteptat, mă bucuram de ultimile zile din 2013 când am primit această noutate. O noutate superbă, aș spune eu. Cine nu și-ar dori să primească un mesaj precum că este ales participant la un festival  din New York?

– Povestește-ne despre film, despre ce este, cum ți-a venit ideea?

– Totul a început cu o simplă temă pentru  facultate. Cursul se numea ,,Efecte speciale” și trebuia să dăm dovadă că știm să folosim green screenul, programe complexe de montaj, o abordare diferită față de filmul clasic. Scopul final  era să modelez  un om care aleargă într-o lume animată. Dupa o lună de muncă am adunat un munte de informații despre o simplă secvență. Când am văzut cât efort am depus, am decis să contiunui și să finializez proiectul cu un scurt-metraj animatic care să fie cât se poate de apropiat realității. Ideea mi-a venit  când mă gândeam la o soluție pentru acea secvență de început (principiul artistului care începe o creație fără să știe finalul acesteia). Titlul ,,Tenebris” vine din latină și  se traduce ca ,,Întuneric/Prin întuneric”, un cuvânt care reprezintă într-o oarecare măsură stilistica filmului. Plus că e un cuvânt straniu, care trezește curiozitate în rândurile privitorilor.

– Cum a mers lucrul asupra filmului, a fost dificil?

– Da, a fost destul de dificil să fac ceva ce nu am văzut până acum. După, am aflat că este și un joc care se bazează pe aproximativ aceași stilistică – ,,Limboo” (trebuie să gasesc timp să mă joc  odată). O altă problemă a fost că în timp ce  făceam scurt-metrajul, învățam abia  programul  cu care l-am făcut, nu zic că nu îl știam dar, în comparație cu ceea ce știu acum, nu știam nimic. Cum am spus mai sus lucrul asupra filmului a durat 7 luni.

– Unde putem sau vom putea viziona filmul?

– La festivalurile care vor urma. Eventual, pentru cei care ard de nerăbdare, pot să mă găsească pe facebook și vedem cum facem. În rest, filmul nu poate fi făcut public din cauza  festivalurilor care interzic acest lucru și cu care am semnate contracte de respectare a dreptului de difuzare.

– Ce ți-ai propus să realizezi în viitorul apropiat?

– Acum lucrez la un film despre un grup de basarabeni care trec prin diferite întâmplări haioase într-un cămin din Cluj-Napoca. Pentru început vreau sa termin acest proiect. Următorul – este filmul meu de licență, un film foarte profund în sine, care va fi gata undeva prin luna iunie.

– Îți mulțumim pentru interviul acordat și îți dorim succese în realizarea planurilor tale.

                                                                                                                 Aliona Ciurcă, USM