Terorismul este un alt tip de război – nou ca intensitate, vechi ca origine – un război, al rebelilor, al asasinilor; un război dus prin ambuscade, nu prin luptă, prin inflitraţie, nu prin agresiune, în care victoria se obţine prin erodarea inamicului şi nu prin angajarea lui. Prin dimensiunile şi formele sale de manifestare, terorismul a devenit una din calamităţile cele mai teribile, din ce în ce mai active şi mai ameninţătoare ale comunităţii internaţionale.
În esență Terorismul nu este ceva nou. În 1885, de pildă, exploda o bombă, pentru prima oară, la metroul londonez, iar mai înainte de acest atentat, primele grupări teroriste îşi făcuseră deja cunoscut „blazonul” ca, de pildă, People Retribution în Rusia, Iacobinii din Franţa, Guy Fawkes şi gruparea sa Gunpowder Plot , iar lista poate continua. Arhivele British Pathe au păstrat aceste mărturii ale terorismului, oferind atât fotografii, cât şi filme video.
Nimeni din această lume nu va uita niciodată cel mai mare atac terorist din lume, din 11 septembrie 2011, când două avioane cu terorişti sinucigaşi la bord au proiectat aparatele în Turnurile Gemene, World Trade Center, cel de-al treilea s-a izbit de clădirea Pentagonului, din Washington, iar un al patrulea avion s-a
prăbuşit, după ce a fost deturnat. America şi lumea întreagă a fost în stare de şoc. Atacurile au fost comise de teroriştii din reţeaua Al Qaida, condusă de teroristul saudit Ossama bin Laden, care a fost ucis în urma unei misiuni speciale ale trupelor de elită SEAl, în ascunzătoarea lui din Pakistan, la Abbotabad. Peste 3.000 de oameni au fost ucişi în aceste atentate. Turnurile Gemene mai fuseseră ţinta teroriştilor şi în 1993, când şase persoane au murit în urma unui atac cu bombă.
Iar atacurile nu se opresc aici. Ele parcă prind viață și se extind fulgerător în diferite colțuri ale lumii. Uneori ți se creează impresia că prea aproape de noi. Iar frica aceasta te domină permanent.
În Beslan, Federaţia Rusă, în 2004 un grup de 32 de terorişti de origine cecenă, după cum s-a spus, au atacat atunci o şcoală şi au luat 1200 de ostatici, pe care i-au ţinut trei zile într-una dintre sălile şcolii, care servea şi ca sală de teatru pentru copii. Teroriştii au ucis o parte dintre ostatici până la intervenţia trupelor speciale şi i-au folosit pe copii ca scuturi umane în atacul trupelor. 380 de oameni au fost ucişi atunci, între care 186 erau copii. Asaltul Trupelor speciale a durat câteva ore, iar unul dintre terorişti a fost capturat în viaţă. Grupul lupta pentru independenţa Ceceniei.
Și aici începi să te gîndești, cu ce au fost vinovați acei copii? Niște ființe inocente care nu au reușit să înțeleagă viața, nici să-și găsească un loc și un rost în societate, au ajuns scuturi umane în apărare forțată a teroriștilor. Și nu ne oprim aici. Masacrul continuă.
În Londra, Marea Britanie, 2005. Peste 40 de persoane au fost ucise de bombe artizanale într-un atac islamist, la metroul londonez, în ziua de 17 iulie. Trei dispozitive explozive au fost detonate de tineri islamişti în metrou şi unul în autobuz, în Tavistock Square.
Mergem mai departe.
Cel puţin 128 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, în Franța la data de 14 noiembrie 2015, în mai multe zone din Paris. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Meta.
Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului „Stade de France”, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului. Pare anormal, dar fiecare an, are agățat cu forța cîte un act terrorist.
O pot spune, cu certitudine că terorismul nu este un fenomen nou în Europa. Acesta reprezintă o amenințare la adresa securității noastre, la adresa valorilor societăților noastre democratice și la adresa drepturilor și libertăților cetățenilor europeni. Între 2009 și 2013, în statele membre ale UE au avut loc 1010 atacuri eșuate, contracarate sau finalizate, soldate cu mai multe decese. În plus, mai mulți cetățeni europeni au fost răpiți sau uciși de grupări teroriste în întreaga lume. De asemenea, fenomenul luptătorilor din Europa care călătoresc în diferite locuri pentru jihad și amenințarea la adresa securității pe care o pot reprezenta în UE atunci când se repatriază sunt susceptibile să continue și în anii viitori. Întrucât aceste amenințări nu țin seama de frontiere, ele trebuie abordate atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
În concluzie, pot spune că în fața unui asemenea pericol care, în secolul nostru a devenit un adevărat flagel, statele au luat o atitudine netă de respingere și hotărîre de a-1 reprima, colaborînd între ele în acest scop.
Stagiară: Cătălina Șura