Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat de Fundația Medpark în luna martie, iar alte 80 de persoane s-au programat pentru perioada imediat următoare. Beneficiarii sunt lucrători medicali din toată țara care au suportat infecția COVID-19 în forme medii sau severe și se află în faza de convalescență. Rezultatele evaluărilor de până acum au arătat schimbări la nivelul mai multor organe, fiind valoroase din perspectiva înțelegerii impactului virusului SARS-CoV-2 asupra organismului.
- Cei mai afectați sunt plămânii
Rezultatele investigațiilor arată că la niciunul dintre pacienții investigați funcția respiratorie nu și-a revenit complet la o lună după suportarea infecției.
Angela Selivanov, medic internist, Medpark: „Majoritatea pacienților prezentau clinic dispnee (respirație dificilă) și fatigabilitate (oboseală), deși funcția respiratorie (evaluată prin spirografie) era fără schimbări importante. Însă imagistica prin Tomografie Computerizată a arătat schimbări patologice pulmonare, așa-numite focare de tip «sticlă mată», la toți pacienții, la interval de o lună. După 2-3 luni schimbările sunt mai puțin exprimate la majoritatea pacienților, în timp ce la unii persistă modificări fibrotice drept urmare a infecției suferite și se recomandă monitorizarea ulterioară la medicul pulmonolog.”
- Efecte asupra altor organe
La 30% din beneficiarii proiectului, la o lună după tratament, încă persistau efectele toxice ale medicamentelor administrate, reflectate prin modificarea probelor hepatice. Specialiștii Medpark consideră că aceste efecte sunt, cel mai probabil, reversibile și funcția ficatului ar trebui să se restabilească în timp. În ceea ce privește funcția inimii, la unul din zece pacienți s-au depistat dereglări de ritm, schimbări la electrocardiografie, valvulopatii sau dilatarea cavităților cordului.
- Impactul psihoemoțional
Persoanele investigate în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” au beneficiat și de consultația unui psihoterapeut, deoarece stările de anxietate, depresia și frica încă persistă după stresul suferit – efecte care nu sunt de neglijat.
Doina Tcaci, asistentă medicală, spitalul raional Ștefan Vodă, beneficiară a proiectului: „Am suferit psihologic și fizic în această boală. Tare ne-am protejat de la bun început, dar s-a întâmplat. Când s-a confirmat diagnosticul a căzut cerul peste mine. Infecția aceasta s-a dovedit a fi diferită de oricare altă boală, iar unele simptome nu au dispărut nici până acum. De aceea, posibilitatea de a face aceste investigații este un mare noroc.”
Ion Lungu, medic neurolog, spitalul raional Orhei, beneficiar al proiectului: „Ceea ce mi s-a întâmplat a fost grav. Am avut organismul atât de slăbit, încât după spitalizare nu mă puteam ține pe picioare. În 20 de zile am pierdut 20 de kilograme. Eram foarte confuz. Acest proiect m-a făcut să simt susținere, m-a făcut să înțeleg că nu suntem singuri în fața furtunii, fapt pentru care sunt foarte recunoscător.”
Proiectul „Grijă pentru colegi” continuă
Serviciile oferite în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” includ toate evaluările necesare pentru aprecierea stării de sănătate în urma suportării infecției COVID-19, depistarea posibilelor consecințe și corijarea acestora. Valoarea investigațiilor și consultațiilor oferite depășește 4.000 de lei pentru o persoană, costurile fiind acoperite integral de către Fundația Medpark.
Pentru informații despre proiect accesați acest link.