În Republica Moldova, munca neremunerată este efectuată preponderent de către femei. Valoarea anuală a muncilor neplătite ar fi echivalentă cu valoarea unui Produs Intern Brut. Fiind la fel de instruite ca şi bărbaţii, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activităţi de voluntariat şi se distrează mai puţin.
Acestea sunt doar câteva din concluziile cercetării statistice „Utilizarea timpului în Republica Moldova, realizată de Biroul Naţional de Statistica, în cadrul proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”, cu sprijinul financiar al PNUD, UN Women şi Guvernului Suediei, transmite IPN.
Potrivit cercetării, moldovenii folosesc zilnic 3,9 ore pentru munci neremunerate, care sunt preponderent făcute de femei, acestea fiind plătite doar pentru trei din zece minute alocate muncii, iar bărbaţii pentru cinci minute. Tinerii de la sate dedică de două ori mai mult timp lucrului prin gospodărie decât cei de la oraşe.
Aproape de două ori mai multe mame decât taţi se implică zilnic în activităţi de îngrijire a copiilor. Şase din zece mame consumă câte două ore pe zi pentru a-şi spăla, hrăni şi îmbrăca copiii, şi doar doi din zece taţi fac acelaşi lucru, dar numai timp de o oră pe zi. Părinţii de la sate şi cei cu venituri mari alocă mai puţin timp îngrijirii copiilor.
În medie, fetele studiază zilnic cu 18 minute mai mult decât băieţii. În oraşe, fetele studiază cu o oră pe zi mai mult decât băieţii. Moldovenii citesc câte 17 minute pe zi sau mai puţin cu şapte minute decât cetăţenii statelor din UE. Persoanele de la oraşe dedică activităţilor de lecturare de două ori mai mult timp decât cele de la sate (23 şi, respectiv, 12 min/zi). Moldovenii cu vârsta până la 34 de ani citesc preponderent online, iar cei cu vârsta peste 35 de ani citesc cărţi tradiţionale şi publicaţii periodice.
Fiecare a şasea femeie şi fiecare al optulea bărbat îşi apreciază starea de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă. Sportul este practicat de fiecare al treilea orăşean şi fiecare al optulea locuitor de la sate.
Bărbaţii moldoveni petrec cu o jumătate de oră pe zi mai mult în cadrul activităţilor de socializare, culturalizare şi divertisment decât femeile. Doar 0,2% dintre moldovenii de la sate şi 0,45% dintre cei de la oraşe merg la teatre şi cinematografe. Persoanele cu studii avansate şi cu venituri mai mari dedică mai puţin timp activităţilor de socializare şi divertisment.
În comparaţie cu italienii şi spaniolii, moldovenii alocă de două sau chiar trei ori mai mult timp activităţilor de ajutor voluntar oferit altor gospodării şi de cinci ori mai puţin timp activităţilor de voluntariat prin/pentru organizaţii. Unul din zece moldoveni face voluntariat în formă de ajutor fără plată altor gospodării şi doar unul din cinci sute de moldoveni desfăşoară muncă voluntară prin intermediul unor organizaţii.
Indicatorii statistici sensibili la dimensiunea de gen servesc la elaborarea unor politici eficiente, menite să reducă inegalităţile dintre femei şi bărbaţi – afirmă directorul general al Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială. Cercetarea s-a desfăşurat timp de 12 luni. La exerciţiu au participat peste zece mii de persoane.