Gala Premiilor ONU pentru realizări remarcabile în Domeniul Drepturilor Omului

Organizația Națiunilor Unite în Moldova a premiat , la 10 decembrie realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova din anul 2015 în cadrul unei ceremonii, care s-a desfășurat la Palatul Republcii.

Gala Premiilor ONU are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovatoare, eficiente și participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova.
Toți premianţii au fost selectaţi în baza unui proces de consultări publice, aceştia fiind evaluaţi de experţi în domeniul drepturilor omului din ţară.
“Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului, și cea de-a 67-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului! Vom marca acest eveniment prin recunoașterea curajului, creativităţii, și modelelor inspiraţionale ale campionilor din domeniul drepturilor omului, organizații și persoane care vor primi premii pentru contribuția lor esențială pentru a avansa agenda drepturilor omului în Republica Moldova și pentru a nu lăsa pe nimeni deoparte ” a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU / reprezentanta permanentă PNUD în Moldova.
brega12
Ediția din 2015 a inclus șase premii pentru realizări importante în domeniul drepturilor omului:  

•Alianța INFONET pentru promovarea unei abordări inovatoare și incluzive în asigurarea dreptului persoanelor cu dezabilități de a participa la alegeri;

•„Floare de Cireș”, o companie socială, pentru promovarea dreptului persoanelor cu dezabilități la muncă și viață independentă;

•“Inițiativa Pozitivă”, pentru sensibilizarea opiniei publice și creșterea vizibilității persoanelor care trăiesc cu HIV;

•Oleg Brega, activist civic și candidat independent la alegerile parlamentare din 2014, pentru promovarea activă a transparenței și dreptului de a fi ales în calitate de candidat independent, inclusiv pentru grupurile subreprezentate;

•Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, o instituție publică autonomă, pentru poziția sa proactivă și angajamentul de a lupta împotriva discriminării și sensibilizarea opiniei publice cu privire la egalitate;

•Asociaţia Comunitară Locală “Sângereii Noi” pentru eforturi consolidate în implementarea unei abordări bazate pe drepturile omului în dezvoltarea comunitară.
brega1

   Nata Scobioală, activista şi apărătoarea drepturilor omului  a primit o diplomă de mențiune pentru angajamentul remarcabil în căutarea dreptății pentru cei aflați în nevoie, oferirea șansei de a fi auziți și pentru activitatea umanitară.
   ,,Toţi suntem diferiţi şi aceasta e firesc. Avem etnii, gen, religie, stare de sănătate şi ideologii diferite. ceea ce ne uneşte însă pe toţi e domeniul drepturilor omului. Iar această zi constituie un prilej de a reitera angajamentul nostru de a avansa agenda drepturilor omului”, a afirmat Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.
   Anul 2015 a adus o serie de realizări pe domeniul drepturilor omului. 2015 a fost anul când Avocatul Poporului a fost numit de Parlament în baza noii legi. Tot în acest an Consiliul Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a luat decizii cheie şi a monitorizat cazuri de rezonanţă. Totodată, a finalizat procesul de implementare a unor documente cheie de politici, cel de-al doilea Plan de acţiuni în domeniul drepturilor omului şi cel de-al doilea Program naţional de asigurare a egalităţii de gen, precum şi cel de-al doilea Plan de acţiuni pentru susţinerea romilor. În septembrie, Republica Moldova a fost vizitată de raportoarea specială ONU privind drepturile persoanelor cu dezabilități, care a făcut o evaluare critică şi onestă a situaţiei.
   La această ceremonie au fost prezente și mai multe centre de voluntariat care participă activ și promovează diverse mesaje cu privire la sănătatea reproductivă, drepturile sexual reproductive și conflictele interculturale prin prezentări de teatru social.
   ,,Din momentul în care echipa noastră a ajuns la Palatul Republicii, am rămas plăcut impresionați de galeria ce reflectă diferite fotografii, postere motivaționale. De remarcat e faptul că la Gala ONU au venit mulți invitați pritre care și reprezentanți de peste hotare. Împreună cu echipa mea, am interpretat o scenetă de teatru social care se intitulează ,, Sarcina nedorită” și oglindește situații dificile întîlnite printre adolescenți. Cert e faptul că timpul a zburat repede, dar eu sper că am ajuns la sufletul anturajului prietenos, care ne-a acordat aplauze, ne-au făcut să ne simțim mîndri și ne-au motivat să continuăm cu asemenea activități care prevăd problemele actuale din societatea”, a precizat Vlad Spița, voluntar al ,,Centrului prietenos tinerilor din Orhei”.
Spita Vlad
   
În același timp, anul 2016 presupune pentru Republica Moldova cea de-a doua revizuire periodică universală în domeniu, care e efectuată de Consiliul pentru drepturile omului al ONU. De asemenea, se va oferi oportunitatea de a pune în aplicare următorul plan național de acțiuni în domeniul drepturilor omului, ţinându-se cont de progresele şi vulnerabilităţile etapelor anterioare.
   
 Organizată începând cu 2004 în fiecare an pe 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului, Gala Premiilor ONU are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovatoare, eficiente și participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova.