Mașinile Yandex Taxi ce au apărut recent pe străzile Chișinăului după ce platforma rusească a anunțat că planifică să intre pe piața din Republica Moldova, peste mai puțin de o lună de activitate au atras atenția Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), astfel au fost depistate mai multe nereguli.

Managerul regional Anton Șelin a declarat pe o rețea de socializare: ”Am făcut audit la 12 legi care afectează activitatea acestor mașini și inițial am crezut că avem un cadru legal în care putem lucra. Acum vedem că sunt obiecții din partea autorităților. Ne consultăm și neapărat ne vom conforma legii”.

Reprezentantul a menționat că: ”aceste cazuri se referă la acele 20 de mașini de lux care oferă exclusiv călătorii promoționale gratuite”, ”promoțiile sunt efectuate de către parteneri, care sunt licențiați”.

Fiind întrebat dacă yandex.taxi va oferi servicii de transport pentru companiile din R. Moldova, Anton Șelin a spus că acest lucru va fi posibil în circa 4-6 luni:

O să fie o premieră pentru Moldova în plan de comoditate și funcțional. Însă prioritatea numărul 1 este creșterea numărului de mașini conectate prin parcuri de taxi la platformă. Cum vom îmbunătăți indicatorii de deservire (accesibilitatea mașinilor, timpul de furnizare) vom activa și persoanele juridice”.

Viceministrul Transporturilor, Sergiu Bucataru a anunțat că inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) au depistat mai multe nereguli la trei dintre vehiculele acesteia. Pe Internet au apărut imagini cum șoferul unui automobil yandex.taxi dezlipește abțibildul, scrie unimedia.info.

Unul dintre avantajele Yandex taxi este accesibilitatea online, însă în Republica Moldova există deja peste 30 de companii taxi, deasemenea există aplicații ce ajută în căutarea unui taxi liber, de exemplu „TaxoParc” disponibila gratuit pentru dispozitivele de tip Android permite vizualizarea rapida a tuturor taxiurilor din mun. Chișinău, o altă aplicație este ”Star Taxi” un program creat în România,dar a apărut și în Republica Moldova.Telefonul vă localizează automat, confirmată adresa, trimite comanda către taxiurile disponibile, începând cu cele mai apropiate.