În orașul Cahul a fost descoperită o galerie subterană

O galerie subterană ce a fost creată la sfîrşitul sec. XIX a fost descoperită săptămîna trecută în oraşul Cahul, după ce la suprafaţă a apărut un crater. Specialiştii Agenţiei Naţionale Arheologice au început să studieze construcţia, cu susţinerea studenţilor Universităţii de Stat “B. P. Hasdeu”.

Arheologii au afirmat că nu dețin documente și informații oficiale despre descoperire, dar presupun că galeria a fost construită între anii 1850-1900. „Cu siguranță, această galerie nu este o pivniță, deoarece este destul de îngustă. Credem că este o sursă de comunicare subterană sau un mijloc de comunicare ascuns, ferit de ochii lumii”, a spus arheologul Ion Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

Tunelul este asemănător altor trei, descoperite primăvara trecută în zona Teatrului din Cahul. Coridorul subteran are circa şapte metri lungime, iar pereţii sînt din cărămidă roşie. Autorităţile locale deja s-au arătat dispuse să valorifice aceste descoperiri, pentru a le transforma în destinaţii turistice.

Potrivit arheologilor, coridoare subterane au fost identificate şi anterior, în curţile unor cahuleni, în timp ce aceștia construiau anexe pentru gospodărie. Acum ele vor fi studiate de specialişti pentru a fi făcută o deducție referitor la partea subterană a oraşului.

Stagiar: Igor Grițco

Lasă un comentariu