Noua strategie de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului prevede proiectele de modernizare a capitalei și a suburbiilor, care ar putea fi implementate până în 2030. În următorii 8 ani, în Chișinău ar putea apărea cartiere moderne, parcări supraetajate și clădiri cu fațade renovate. Documentul a fost creat de un grup de experți străini și, în prezent, este supus dezbaterilor publice. Scopul acestuia este crearea infrastructurii și transportului public eficient, îmbunătățirea calității vieții și oferirea unui spectru larg de oportunități de autorealizare locuitorilor.
Municipiul include, pe lângă orașul Chișinău, alte 34 de localități: 6 orașe și 28 de sate. Potrivit autorilor proiectului, acestea se confruntă cu un șir de probleme, printre care migrația, suprasolicitarea teritoriilor și insuficiența obiectelor cu facilități publice. Toate acestea afectează negativ economia, ceea ce, la rândul său, formează o imagine proastă a capitalei, reduce numărul investițiilor și duce la stagnarea turismului.
Echipa de experți care a lucrat la Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a identificat un șir de soluții ce ar putea schimba radical imaginea Chișinăului.
Documentul propune transformarea capitalei într-un oraș european, confortabil pentru locuitorii de toate vârstele, atractiv atât pentru turiștii străini, cât și un pol de dezvoltare pentru generația tânără. Un capitol important este dezvoltarea sectorului IT în Chișinău, care ar putea trezi interesul investitorilor străini.
În ceea ce privește infrastructura, experții cred că este nevoie de renovarea clădirilor vechi, inclusiv a blocurilor locative, construcția clădirilor rezidențiale noi și crearea pistelor pentru bicicliști. Totodată, strategia prevede reamenajarea curților, crearea mai multor spații verzi și zone de agrement, dar și deschiderea unui număr mai mare de grădinițe în municipiu.
Autorii mai propun reabilitarea drumurilor, construcția unor huburi de tranzit pentru capitală cu replanificarea transportului public, sporirea siguranței în trafic, crearea parcărilor auto, inclusiv a celor supraetajate.
Specialiștii consideră că o prioritate poate deveni dezvoltarea turismului, care ar aduce beneficii importante capitalei. O deosebită atenție ar urma să fie acordată turismului medical, celui de afaceri și turismului clasic.
Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului este realizată gratuit de către experții din cadrul companiilor „Master’s Plan” din Federația Rusă si „Cushman & Wakefield” din Austria și a fost deja supusă consultărilor publice cu experți. Înainte ca documentul să fie aprobat, acesta urmează a fi consultat public și cu societatea civilă, după introducerea modificărilor survenite în prima rundă de discuții.