Se schimbă regulile privind alocațiile la naștere

Toate femeile, care se ocupă de îngrijirea copiilor și sunt întreținute de soț vor primi alocațiile pentru copii, dacă nu lucrează în perioada când aceasta le este oferită.

Parlamentarii au aprobat în două săptămâni 83 de proiecte, deasemenea au modificat Legea privind prestațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte plăți sociale.

Astfel, femeia care se află la întreținerea soțului care are asigurare va primi alocația, în cazul în care în ziua concediului de maternitate, aceasta nu lucrează și nu primește venitul asigurat. Acest fapt poate fi dovedit cu cartea de muncă sau o declarație pe propria răspundere, că nu primește venitul asigurat și nu este asigurată împotriva riscului implicat.

Potrivit Fondului de Securitate Socială Națională, costurile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului de lege de-a lungul anilor:
2017 – 182 mln lei;
2018 – 200 mln lei;
2019 – 218 milioane de lei.

La începutul anului, suma medie a prestației de maternitate a fost de 17,229 lei. După modificarea legii se prevede că aceasta se va ridica la 19.00 lei, iar la 22.700 lei ar putea ajunge până în 2019. După schimbarea legii, vor fi în măsură să beneficieze mai mult de 9.500 de oameni.

Schimbarea a fost determinată de decizia Curții Constituționale (CSM) privind neconstituționalitatea art. 16, n. 5 din beneficiile incapacitate temporară de muncă și alte beneficii de asigurare. Conform acestui fapt, se crede că soția include soțul ei, în cazul în care mai mult de 9 luni consecutive înainte de concediu de maternitate, ea nu a fost asigurată, sau dacă pierde statutul de asigurată în această perioadă din motive independente, fapt dovedit cu cartea de muncă și o declarație scrisă , că nu este persoana asigurată.

Argumentul CSM constată că aceste condiții creează un tratament nedrept  față de femeile care nu lucrează și cele care au lucrat parțial în ultimele nouă luni înainte de concediu de maternitate.  Legislația prevede un beneficiu social pentru soțiile șomere numai pentru o perioadă de nouă luni de sarcină.

Curtea de justiție a subliniat că un tratamentul diferențiat pentru a obține beneficii pentru sarcină și la naștere, fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrară dispozițiilor din Constituție privind egalitatea, dreptul la asistență socială, protecție și apărare a familiei.