Sfaturi practice pentru un interviu de angajare

Ai citit multe articole despre cum ar trebui să te prezinţi la un interviu, despre ce răspunsuri să oferi şi ce e bine să eviţi să întrebi, despre limbajul non-verbal, despre ce întrebări să adresezi etc.

În acest articol vrem să îţi prezentăm câteva sfaturi practice care te pot ajuta să obţii stagiul pe care ţi-l doreşti:

  1. Află cât mai multe informaţii despre companie, istoricul acesteia şi perspectivele din industrie, pentru a-ţi arăta interesul pentru companie.
  2. Pregăteşte-ţi o prezentare de 2 minute, incluzând punctele tale forte şi obiectivele tale în carieră, motivând prin faptul că vrei să îţi dezvolţi competenţele şi aptitudinile dobândite.
  3. Analizează care sunt punctele tale forte şi punctele de îmbunătăţit pentru a le prezenţa cât mai natural, fără să deformezi realitatea.
  4. Gândeşte-te la anumite situaţii dificile cu care te-ai întâlnit şi pe care a trebuit să le rezolvi, la rezultatele şi obiectivele atinse până acum, la o situaţie când a trebuit să lucrezi în echipă şi precizează contribuţia ta la reuşita echipei.
  5. Fii entuziast şi lasă să se vadă că îţi doreşti să faci stagiul pe care l-ai ales.
  6. Fă-ţi o lista cu întrebările pe care vrei să le adresezi persoanei cu care discuţi.
  7. Adoptă o ţinută lejeră, fără mesaje agresive inscripţionate pe haine, fără şapcă sau ochelari pe cap şi fără să mesteci gumă.
  8. Chiar dacă ai emoţii, evită să te joci cu degetele sau pixul şi păstrează contactul vizual cu cel cu care discuţi.
  9. Asigură-te înainte să intri la interviu că telefonul tău este închis.
  10. Fii punctual, ar fi bine să ajungi chiar cu 5-10 minute mai devreme.

Interviul nu este un interogatoriu, ci doar o conversaţie deschisă. Pentru a putea discuta liber trebuie să fii degajat, să fii tu însuţi şi să îl priveşti pe cel din faţă ta ca pe un om care vrea să te cunoască şi să te ajute să îţi poţi spune povestea. Reţine, că interviul este prima impresie şi de tine depinde cât de bine te pregăteşti pentru el.