Programul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, organizat de către Centrul de Informații Universitare, în anul curent, este la cea de-a patra ediție.
În ediția din anul acesta a concursului, vor fi oferite burse cu valoarea maximă de până la 18.000 lei, tinerilor bursieri ai ediției 2012-2013 a proiectului, și anume, studenților promovați în anul III de studii, din cadrul instituțiilor de învățământ superior din Moldova. În acest an, vor fi susținuți, în cadrul procesului de studii, tineri ce provin din familii social vulnerabile, și anume bursierii ediției anterioare a proiectului, care în continuare necesită sprijin pentru a absolvi cu succes instituțiile de învățământ. Grantul oferit pentru realizarea celei de-a patra ediții a proiectului constituie 410.000 lei.
Scopul acestui program este reducerea inegalității în ce privește accesul la studii universitare pentru tinerii din categoriile social-vulnerabile, asigurând totodată susținerea materială a studenților prin acoperirea taxei de studii, cheltuielilor legate de cazare, masă și alte necesitați ce țin de efectuarea studiilor. Grupul țintă al inițiativei în cauză sunt tinerii dezavantajați în sensul accesului la serviciile educaționale de calitate, care provin din familii cu venituri modeste, din familii cu mulți copii, care sunt orfani sau se află sub tutelă, şi/sau cu dizabilităţi, tineri atât din zonele urbane, cât şi din cele rurale.
Anul trecut, 123 de studenți, de la 21 instituții de învățământ din țară au devenit bursieri în cadrul Programului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediția a III-a, beneficiind de burse în valoare totală de 92.500 dolari. În cadrul celor trei ediții anuale organizate, 1.021 de studenți au aplicat concursului şi au fost oferite 713 burse.
Programul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” a fost lansat în aprilie 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare şi a fost realizat pe parcursul a trei ediţii (până în anul 2012) cu sprijinul Fondului de Urgenţă/ Fundaţiile pentru o Societate Deschisă. Începând cu anul 2011, această iniţiativă este susţinută financiar şi de către BC „Moldova Agroindbank” SA, care a devenit partener al proiectului. Proiectul este susţinut şi de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din RM.