Vitalie Scurtu este doctorand la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Inițial Vitalie și-a luat licența în domeniul biologiei, dar după ce și-a dat seama că domeniul educației este larg, interesant și are nevoie de ameliorare în condițiile țării noastre, a decis să meargă pe această cale.
„Educația e foarte importantă pentru un popor. Este mult mai greu să manipulezi un popor educat. Suntem supuși încontinuu, spune Vitalie, unor manevre de manipulare, inclusiv mediatică.”
Educația non-formală vs. cea formală
Vitalie ne spune mai multe detalii despre cursul de lungă durată – Formare de formator, la care a participat de curând. Scopul acestui proiect este de a promova educația non-formală în cadrul tinerilor. Proiectul a reprezentat un punct de cotitură în concepția lui Vitalie despre ceea ce-ar însemna într-adevăr educația non-formală.
Există 3 tipuri de educație. Care ar fi diferența dintre ele și cum am puteam să inovăm sistemul educațional din țară? Vitalie ne explică câte ceva despre o învățare mobilă care implică curiozitatea copilărească, pierdută undeva prin trecut, vraja întrebărilor care denotă interesul pe care-l avem să însușim un anume lucru. Cum decurge procesul de învățare atunci când ești într-adevăr interesat de ceea ce înveți?
Despre astea, dar și despre noile metode de citire rapidă (care-ți mărește vederea periferică și-ți permite să citești o carte într-un tempou mult mai accelerat), citire fotografică (cum ar fi să citești 5 cărți pe zi, spre exemplu?) etc. etc. ne spune Vitalie la emisiunea „Tineri și talentați” de mâine, 28 noiembrie, ora 19.05 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md.
AUDIȚIE PLĂCUTĂ!