S-au făcut totalurile proiectului Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni. Evenimentul s-a desfășurat ieri, pe 11 noiembrie în cadrul unei mese rotunde în incinta USMF N. Testemițanu. Pe lângă organizatori și participanți la eveniment au fost prezenți și reprezentanți a două licee din capitală, Liceul Teoretic ”Ștefan cel Mare”, dar și Liceul Teoretic Român-Francez ”Gheorghe Asachi”.
Proiectul Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni și-a luat startul la 1 septembrie 2017. Timp de 3 luni s-a reușit recrutarea și instruirea a 40 de voluntari. Ulterior aceștia au mers în liceele din Chișinău cât și din rn. Ialoveni și Strășeni pentru a petrece instruirile. Pe parcursulu trainingurilor elevii au fost învățați cum să procedeze în situații de urgență, dar și cum să acorde corect și eficient primul ajutor medical. Întrebat despre parcursul proiectului, coordonatorul acestuia, Vasile Blaja spune că a fost un proiect relativ scurt ca durată, dar cu rezultate frumoase. ”În mai puțin de 2 luni am instruit mai mult de 1500 elevi, am mers în 32 de licee din Chișinău, Ialoveni și Strășeni. Am avut și mici dificultăți peste care am reușit să trecem. Ne-am bucurat atunci când am fost întâmpinați cu receptivitate. Ne-am bucurat și atunci când am putut să facem față provocărilor, mă refer aici la limitarea în timp, într-o perioadă scurtă am efectuat un 145 de instruiri. Au fost zile în care am mers și la trei licee consecutiv, zile în care am instruit peste 200 de elevi. A fost un lucru destul de greu atât pentru instructori cât și pentru mine în calitate de coordonator, dar am reușit împreună.”
Despre parcursul spre reușita comună am discutat cu unul din voluntari, Ursu Cornel, pentru care experiența de trainer nu este una nouă, cu taote astea este la prima experiență de lucru cu liceenii. ”Mi-a părut interesantă ideia de a lucra cu tinerii de azi având ân vedere că aveam deja niște idei preconcepute. Nu știam cum vor reacționa, dacă vor avea o deschidere spre informația pe care voiam să le-o dau și cum stau ei la capitolul spirit civic. Am fost plăcut surprins să-i descoper dornici de a afla lucruri frumoase. Cu toate astea a trebuit să abordez tehnici noi de fiecare dată pentru ca elevii plictisindu-se să nu plece pe facebook sau instagram. Eu aș fi vrut o mai bună colaborare din partea administrației liceelor pentru că de multe ori au fost cam reticente privind timpul acordat instruirii, iar în asemenea cazuri a trebuit să lucrăm mult mai operativ noi pentru ca să reușească toată lumea să simuleze manevrele.”
Proiectul Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceieni este la prima ediție. Acesta este implementat în cadrul Programului de Granturi Mici: ’’Cetățenii Acționează’’ derulat de FHI360 (Family Health International) și finanțat de USAID. Fiind prezentă la eveniment Natalia Pârțac, manager proiecte de la FHI360 i-a felicitat călduros pe partiicpanți și organizatori pentru responsabilitatea și dăruirea de care au dat dovadă pe parcurs. Cu toate astea la întrebarea dacă proiectul va continua dumneaei răspunde negative, argumentând lipsa finanțării. Cu toate astea atât voluntarii, organizatorii cât și reprezentanții din licee speră că vor avea ocazia de a beneficia și de ediții ulterioare ale acestui proiect.
Întrevederea din cadrul mesei rotunde s-a finalizat cu decernarea diplomelor și cerificatelor de participare, dar și cu poza de grup.
Acasă Social Campanii-sociale Proiectul Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni a ajuns la final