Beneficiile rucolei: un aliat prețios al intestinului.

rucola

Rucola mai este cunoscută și sub alte denumiri, precum voinicica sau varză nemțească. În Statele Unite ale Americii se numește arugula iar în India- taramira. Numele șiințific este Eruca sativa. Rucola face parte din familia de crucifere impreună cu broccoli, conopida și varza. Aceste legume au un conținut bogat în fibre și antioxidanți și de asemenea, în glucozinolați, care conform studiilor, reduc riscul apariției cancerului la plămâni, prostată, sân și pancreas.

Rucola are 90 % apă. De aceea este un aliment perfect și răcoritor în timpul verii. Acest aliment este bogat în clorofilă. Clorofila ajută la combaterea aflatoxinelor care pot ataca ADN-ul și ficatul. Pentru a beneficia de cât mai multă clorofilă din rucolă, cel mai bine este să fie consumată crudă.
Verdeturile sunt tot timpul o alegere bună, dar rucola este una dintre cele mai bune!

Rucola are cantități mari din cele mai multe dintre B-uri, dar conține în special cantități mari de folați. La adulții foarte activi cantitățile reduse de folați s-au dovedit a fi un risc pentru declinul cognitiv. Folații sunt de asemenea extrem de importanți în sarcină.

Rucola poate fi utilizată cu succes în diete datorită aportului mare de nutrienți.

Valori nutriționale pentru o cană de rucolă crudă:

Calorii: 5

Fibre: 1 g

Vitamina K: 22 mg (28% din doza zilnică recomandată)

Vitamina A: 475 mg (10% din doza zilnică recomandată)

Acid folic: 19 mg (4% doza zilnică recomandată)

Vitamina C: 6 mg (4% din doza zilnică recomandată)

Calciu: 32 mg (4% din doza zilnică recomandată)

 

Sfaturi pentru consum și preparare a rucolei

rucola

 

Această salată este populară în special în bucătăria italienească. Consumată crudă, rucola poate furniza organismului mai multe izotiocianate sănătoase decât dacă e consumată gătita. Totuși, dacă este foarte puțin gătită, organismul încă poate absorbi ușor anumiți nutrienți pe care-i conține aceasta.

Poți incorpora rucola în alimentația ta și adaugând-o în preparatele pe care le mănânci zilnic astfel:

  • Adaugă o mână de rucolă proaspătă în omleta pe care o mănânci la micul dejun
  • Adaugă o mână de rucolă în smoothie-ul pe care îl consumi zilnic
  • Adaugă rucolă în sandvișul pe care îl mănânci la micul dejun sau la prânz
  • Soteaza rucola în ulei de măsline și consum-o pe post de garnitură pentru felul principal.