Bucureștiul atrage anual mii de tineri care vin din toate colțurile țării și nu doar ca să studieze și să trăiască mai bine. În funcţie de aşteptările fiecăruia, costurile pentru a locui în Bucureşti pot varia extrem de mult. Acest lucru depinde de: unde și ce cauți.
Acest articol a fost realizat în baza unui forum în care au fost intervievați tinerii cu vârsta cuprinsă intre 18 și 30 de ani, fiind studenți acolo. Din spusele acestora cele mai mari cheltuieli sunt cele pentru chirie. O garsonieră te costă în jur de 250-300 euro, 2 camere 300-500 euro.
Costul pentru întreținere (internet, electricitate, cablu TV, gunoi): 60 -100 euro/lună.
Transportul urban: 40 – 50 euro/lună (peste 100 euro/lună dacă folosești maşina).
Taxe, impozite și comisioane: 10 – 20 euro/lună.
Costul pentru alimentație variază mult în dependență de ce consumi, unde și de câte ori. Dacă gătești acasă costurile vor fi mai mici, dar nu mai mici de 200 euro/lună.
Dacă vei locui la cămin, cheltuielile de bază vor scădea cu 150 – 200 euro/ lună.
Trebuie să luăm în considerație un buget lunar pentru cheltuieli (necesare aproape oriunde în lume), având în vedere următoarele:
- Costurile sunt mai ridicate în timpul iernii.
- Costurile chiriei depind de perioada anului în care cauţi să închiriezi. De exemplu, toamna preţul chiriilor crește pentru că cererea creşte.
- Există cheltuieli pe care le ai în fiecare an, dar nu lună de lună.
- Costurile de transport depind de cât de mult ai de gând să ieşi în oraş.
- Cu cine locuieşti în Bucureşti?
- Vei avea o viaţă culturală şi socială în Bucureşti?
- Unde anume în Bucureşti ar fi acceptabil pentru tine să locuieşti?
- Vei avea posibilitatea să faci cumpărături din diferite locuri, în diferite ore, în timpul zilei?
- Ai asigurare medicală? Ai nevoie de tratamente speciale? Practici sport?
- Care este suma de care dispui la început, când te vei muta în Bucureşti.
Actualmente, Bucureștiul se menține în topul orașelor scumpe din România, potrivit celor mai cunoscute site-uri care colectează date despre costul vieții. Costurile din București sunt cu 30% mai mari față de Brașov sau cu 21% – față de Iași, arată datele expatistan.com. Orașe mai ieftine decât Bucureștiul mai sunt Clujul cu 31%, Sibiul cu 36%, sau Timișoara cu 22%.