De anul acesta doritorii de a-și face studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor avea posibilitatea să aplice la o nouă specialitate – Optometria. Aceasta va fi implementată grație unui parteneriat cu Norvegia.
Atunci când vă alegeți viitoarea profesie este bine să cunoașteți despre diferența dintre un medic oftalmolog și un optometrist.
Optometristul este cel care sesizează în fază iniţială primele aspecte ale dereglărilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta. În caz de necesitate face trimitere la medicul oftalmolog.
Optometristul contribuie la efectuarea screeningului patologiilor oculare: prescrierea, ajustarea, confecționarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric.
Durata studiilor este de 4 ani (240 credite) și doritorii trebuie să cunoască limba engleză, deoarece studenții își vor desfășura stagiul practic în Norvegia în cadrul unui proiect bilateral. Aceasta este o șansă unică pentru tinerii noștri.
Optometristul ca specialist poate deveni organizatorul şi conducătorul propriului cabinet optometric, magazin de comercializare, atelier de prelucrare şi montare a ochelarilor sau a altor sisteme compensatoare. Poate activa în unităţile producătoare de echipament optic şi medical, în laboratoarele pentru testarea capacităţilor vizuale, în instituţii specializate care oferă asistenţă socială populaţiei şi asigură profilaxia.
Specialistul îşi poate desfăşura activitatea în cadrul organizațiilor care comercializează şi asigură întreţinerea aparaturii şi a echipamentelor optometrice, acesta poate realiza activităţi de colaborare cu medicul oftalmolog în instituțiile medicale.
În Europa, profesia de optometrist este recunoscută ca fiind una dinamică, în continuă dezvoltare, ce necesită cunoştinţe atât din domeniul tehnicii, medicinei, psihologiei, cât și economiei și comerţului. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost fondată în anul 1945 şi a reuşit să creeze o istorie plină de experiențe și realizări marcante.
Actualmente, la USMF „Nicolae Testemițanu” învață cca 6000 de studenţi și 1700 de rezidenţi, cetățeni ai Republicii Moldova şi din alte 32 de ţări ale lumii.