Târgul Universităților din România a adunat zeci de absolvenți în centrul capitalei

La data de 6-7 iulie, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din Chișinău are loc cel mai mare Târg al Universităților din România, unde au fost  așteptați toți absolvenții ce-și doresc să-și continue studiile în România. Tinerii au fost interesați de oferta educațională, perioada de admitere și actele de care au nevoie pentru a studia peste Prut.

Președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, Nicolae Cojocaru, a declarat că la târg au venit reprezentanții a 18 asociații de basarabeni din România, din 18 orașe diferite. Fiecare asociație studiază metodologia internă și lista cu locuri disponibile pentru basarabeni și vin cu informația la zi direct de la universitate.

Evenimentul este organizat pentru al șaselea an consecutiv. În opinia sa, este foarte important ca tinerii să fie informați pentru că, până a ajunge la studii în România, trebuie să cunoască de ce au nevoie și care sunt prognozele pentru momentul în care ajung acolo.

Cristin Murafa, vicepreședinte FAB România, spune că studenții trebuie să cunoască faptul că în acest an actele nu se mai depun în Republica Moldova, ci în România, la facultate. O pot face și prin poștă sau e-mail. Dar, în opinia sa, cel mai sigur ar fi ca tinerii să se deplaseze direct la facultate pentru a-și depune dosarul.

Lista de acte care urmează a fi incluse în dosar diferă de la instituție la instituție și chiar de la facultate la facultate. Diferă și perioada de admitere. Cel mai devreme startul se dă la 10 iulie, iar cel mai târziu la 25 iulie.

Pentru basarabeni sunt disponibile aproape trei mii de locuri pentru licență în toate universitățile din România, peste o mie de locuri la masterat, iar la doctorat sunt disponibile peste 200 de locuri. Însă universitățile pot suplimenta numărul locurilor oferite basarabenilor din cont propriu. Totodată, începând cu acest an studenții vor primi bursă și pe perioada de vară.

Tinerii care au venit la târg susțin că își doresc să facă o facultate în România fiindcă consideră studiile de peste Prut de o calitate mai bună decât cel local. Mai mult decât atât,  o diplomă europeană, indiferent de domeniu, le va oferi oportunități în plus la angajare.

Târgul se va desfășura și vineri în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din capitală. Sâmbătă, se va muta în scuarul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, iar duminică – la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul.

Sursa:ipn.md