Este foarte greu să îți alegi viitorul, iar cariera pe care o vei urma în viața ta de adult, cu siguranță că este factorul decisiv, care îți va defini calitatea vieții, confortul și mediul în care va trebui să activezi și să trăiești.
Iată de ce Radio Studentus a inițiat o serie de emisiuni ”Comunicare în campus”, pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, fiind informat corect despre profesiile viitorului.
Prima emisiune, a avut ca invitat pe d. Arina Lachi, șef de program ”Rețele și Software de Telecomunicații”, din cadrul Facultății Electronică și Telecomunicații, UTM.
P. Buna ziua! De ce tinerii ar alege o carieră în domeniul TIC?
A.L: Domeniul TIC este domeniul viitorului, se preconizează că în următorii 5 ani, domeniul TIC va reprezenta principala sursă de creștere economică, așa că, alegerea carierei anume în acest domeniu este alegerea viitorului.
P. De ce tinerii ar opta pentru programul ”Rețele și Software de Telecomunicații” la UTM?
A.L: Fiindcă acest program pregătește specialiști pentru proiectarea, administrarea și mentenanța rețelelor de comunicații, care se dezvoltă într-un ritm alert și sunt specifice actualmente oricărei organizații din Republica Moldova. Durata studiilor este de 4 ani, timp în care studenții studiază diverse cursuri inovatoare, iar ca finalitate obțin calificarea de ingineri licențiați în rețele și software de Telecomunicații.
P. Dar ce competențe obțin tinerii înmatriculați la acest program de studii?
A.L: În general, tot ceea ce studiază studenții înmatriculați la programul ”Rețele și Software de Telecomunicații”, poate fi divizat în 3 direcții de dezvoltare a competențelor, și anume:
– telecomunicațiile clasice în cadrul cărora se studiază tehnologiile de bandă largă și tehnologiile mobile;
– rețelistică, în cadrul căreia se studiază cursurile academiei Cisco, iar ulterior studenții pot obține chiar și certificare industrială. Competențele pe care le dezvoltă pe care le dezvoltă cursurile Cisco sunt de proiectare, mentenanță și analiză a rețelelor de comunicații, configurarea echipamentului de rețea, configurarea echipamentului de asigurare a securității comunicațiilor prin fir și wireless;
– programarea și gestiunea sistemelor informaționale, care dezvoltă competențe de administrare a sistemelor de operare, de gestiune a bazelor de date și competențe de programare web.
P. Deci programul are un plan bine definit, ceea ce ține de pregătirea teoretică, cursurile, dar cum se dezvoltă abilitățile practice. Cum asigurați obținerea abilităților practice în anii de studenție?
A.L: Anume pentru aceasta, avem câteva laboratoare specializate în tehnologiile moderne de telecomunicații, un laborator dotat cu echipament Cisco pentru crearea abilităților de configurare și gestiune a rețelelor de comunicații, dar și tehnică performantă pentru a realiza activități practice de analiză a securității IT în medii virtuale, care sunt utilizate practic oriunde în lume.
Pe lângă laboratoarele specializate, facultatea de Electronică și Telecomunicații are încheiate acorduri de colaborare cu întreprinderile din domeniul TIC, astfel încât studenții merg la stagiile anuale de practică unde își creează abilități practice în acest domeniu.
P. Mulțumesc! Dragi tineri fiind student la Rețele și Software de Telecomunicații, la UTM, cu siguranță că nu veți simți lipsa orelor practice. Cu toate acestea, povestiți-ne despre perspectivele de angajare ale absolvenților programului.
A.L: Absolvenții programului ”Rețele și Software de Telecomunicații”, au la alegere o gamă vastă de specializări:
– Ingineri în telecomunicații
– Administratori de sistem
– Administratori de rețele de comunicații
– Programatori Web
– Analizatori de securitate IT.
P. Într-adevăr este o gamă vastă de specializare, cu toate acestea cunoaștem, că fiind tineri, remunerarea financiară este un factor important în alegerea carierei, ce puteți să ne spuneți despre acest aspect?
A.L: Salariul în domeniul TIC este net superior salariului mediu pe economie, iar studenții își iau câte un job part-time încă din anii studenției, la companiile din domeniu care sunt în plină dezvoltare și care le oferă oportunități excelente de creștere în carieră, având o diplomă UTM.
P. Care ar fi mesajul Dvs pentru potențiali studenți, cu care s-ar putea să vă întâlniți chiar la 1 septembrie 2020.
A.L: Dragi tineri, cariera în domeniul TIC este cariera viitorului. Alegeți programul ”Rețele și Software de Telecomunicații” pentru a avea oportunități mărite de a avea succes aici, la noi acasă, într-un domeniu care va fi încă mult timp în topul domeniilor de succes.