Facilități IT pentru studenții de la UTM

Universitatea Tehnică a Moldovei oferă studenților numeroase facilități prin resursele informatice puse la dispoziție, exprimându-și astfel interesul constant pentru a susține prin metode moderne un proces educațional performant.

Universitatea Tehnică a Moldovei este una din primele universități din Republica Moldova care implementează cu succes Office 365 for Education, soluții IT moderne, având grijă ca toți subiecții implicați în activitatea didactică – profesorii, dar și studenții – să cunoască și să implementeze ultimele tendințe IT, asigurând pregătirea profesională a tinerilor specialiști pentru sectorul real.

Cu ajutorul Office 365, oferim studenților un nou proces de învățare în auditoriu prin experiențe de comunicare și colaborare virtuală, utilizând e-mail personalizat, portaluri, editare și stocare online a documentelor, mesagerie instant și videoconferințe web.

Astfel, studenții noștri beneficiază de o gamă largă de facilități:

Mobilitate și accesibilitate

 • Acces de oriunde și de pe orice echipament (PC, tabletă, smartphone) la aplicațiile și instrumentele Office 365;
 • 1 TB de spațiu de stocare OneDrive, Yammer și siteuri SharePoint, facilitând astfel o comunicare eficientă în procesul de predare, învățare, comunicare, colaborare între studenți-profesori, student-student, profesor-profesor;
 • Office pe tablete și telefoane pentru versiunea Office complet instalată pe un număr de până la 5 tablete și 5 telefoane per utilizator;
 • Datele sunt sincronizate pe PC, tableta sau smartphone, indiferent de sistemul de operare al echipamentului utilizat;
 • Partajarea fișierelor și spațiul de stocare OneDrive – nelimitat;
 • Acces simultan pe aceleași documente: rapoarte, prezentări;
 • Posibilitatea de conectare cu clienții și partenerii instituției prin Skype for Business și SharePoint Online;
 • Conferințe audio-video HD pe PC, tabletă sau smartphone;
 • E-mail de clasă superioară, calendar și persoane de contact cu un inbox de 50 GB.

Siguranță și confidențialitate

 • Siguranța datelor și backup securizat prin păstrarea datelor în siguranță, în cloud, pe serverele Microsoft;
 • Confidențialitatea datelor stocate pe serverele Microsoft, certificată la nivelul UE;
 • Email protejat antispam și antimalware.Dacă vrei să fii conectat mereu la Internet, UTM îți oferă această șansă.

În blocul nr. 1 de studii al Universităţii Tehnice a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 168) am instalat deja reţeaua Wireless corporativ pentru a asigura utilizatorilor o mobilitate sporită: acces gratuit la internet, 24/24, 7 zile din săptămână. Iar în scurt timp, vom deschide noi reţelele Wireless şi în celelalte blocuri de studii ale Universităţii.

Cadre didactice bine pregătite

Cadrele didactice ale UTM beneficiază de instruire în domeniul IT în cadrul Centrului de Instruire şi Inovaţii TIC – TEKWILL. Până la începutul noului an de studii urmează a fi instruiţi circa 80 de profesori ai UTM, care vor asigura, din 1 septembrie 2017, predarea cursurilor autorizate Cisco Systems (IT Essentials, CCNA Routing&Switching, Internet of Things etc.) studenţilor Universităţii Tehnice a Moldovei.

Soluțiile dedicate controlului securității informaționale ce permit vizibilitatea și distingerea atacurilor în rețea și riscurile provocate de acestea au constituit subiectul propus spre discuție în cadrul „Bitdefender – Security of Everything”, desfășurat pe 6 aprilie, în incinta Centrului TEKWILL din cadrul UTM, în parteneriat cu distribuitorul oficial Bitdefender în Republica Moldova, „Reliable Solutions Distributor”. Cadrele didactice antrenate în instruirea disciplinelor de securitate cibernetică, studenţii, masteranzii au avut posibilitatea să afle din „prima sursă” – specialiști dedicați din domeniul IT – cum să evite pericolele provocate de atacurile cibernetice, furturi și criptări de date, spionajul cibernetic și noile tipuri de malware. În context a fost organizată și o sesiune de live hacking, foarte interesantă și utilă inclusiv pentru studenţi

Ești preocupat de securitatea dispozitivelor tale?

Oferim studenților noștri pachete licențiate BitDefender Gravity Zone for Endpoint, de la producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate informatică atestate pe plan internațional. În parteneriat cu Bitdefender vor fi instalate sisteme de protecție antivirus pentru toate calculatoarele din cadrul UTM.

Scopul nostru în a asigura membrii comunității academice a UTM cu cele mai moderne soluții din domeniul TIC.