Itemii de la BAC-ul 2017 au fost formulați greșit

Sesiunea actuală de Bacalaureat a adus în sine un cadou neplăcut pentru elevi, astfel testele la fizică au conținut greșeli ce nu au permis rezolvarea itemilor propuse, viceministra educației Lilia Pogolșa care a prezentat un raport în fața deputaților privind neregulile depistate la examenele de absolvire a liceului a declarat că testele la fizică pot fi reexaminate.

”S-a constatat că itemii 7,9 de la profilul real și itemul opt de la profilul umanist au fost formulați greșit fapt ce a denaturat sensul și a condus la depunctarea nemotivată a elevilor la acești itemi. Una dintre cauze este preluarea unor exerciții din surse de limba rusă și traducerea mot a mot în limba română, de unde și unele inexactități”, a declarat Lilia Pogolșa, viceministrul Educației.

Lilia Pogolșa a prezentat constatările unor persoane notorii din domeniul fizicii, membri ai Academiei de Știință, notează realitatea.md.

„Itemul șapte. Din datele acestuia se poate de calculat valoarea forței de tensiune dar nu și valoarea tensiunii mecanice. Confuzul este de natură terminologică. Itemul nouă. Formularea problemei în cauză este nereușită, abordat simplist cu insuficiență de date. Și itemul opt. Formularea problemei este incompletă, cu insuficiență de date”, a precizat viceministrul.

Ministerul a depistat nereguli și în procesul de examinare a testelor, astfel în unele comisii, șase din opt evaluatori erau din aceeași instituție și verificau lucrările elevilor la care au predat, ceea ce este interzis.

Mai multe discipline au  inclus în sine nereguli ca: formularea exercițiilor, modalitatea de punctare, actualmente a fost creat un grup de lucru care va analiza abaterile comise.

În sesiunea de BAC 2017, testul la fizică a fost susținut de 192 de elevi, mulți dintre olimpicii la fizică au primit note mai mici la examen din cauza unui item care se consideră formulat greșit deci era irezolvabil. Unii candidați susțin au rezolvat problema, comunitatea fizicienilor s-a împărțit în două.