Proiectul TwentyTu ajută tinerii să reușească în viață

„Proiectul TwentyTu ajută tinerii să reușească în viață.” Află cum va fi transformată educația din Moldova de la Mariana Dahan – moldoveanca din „Top 100 cei mai influenți oameni din lume în domeniul identității” .

Educația continuă, dorința de mai merge mai departe și de a-și depăși limitele au ajutat-o pe Mariana Dahan să facă o carieră de invidiat în afara țării. Iar proiectele TIC de o importanță globală pe care le-a gestionat au propulasat-o direct în „Top 100 cei mai influenți oameni din lume în domeniul identității”, plasând-o alături de personalități ca Mark Zuckeberg și Edward Snowden. Mariana Dahan susține că succesul în carieră începe în primii ani de școală, de aceea a decis să susțină transformarea educației din Moldova și proiectul TwentyTu.

Ce abilități v-au fost utile în dezvoltarea carierei dvs și ce calitate anume trebuie cultivată în cadrul unui program de studii?

Mariana Dahan: Cred că abilitatea cea mai importantă este perseverența. Nu cred că este ceva care se poate de învățat într-un program de studiu structurat așa cum este educația în școli sau universități. Sunt calități care sunt dezvoltate pe parcursul anilor de studiu continuu. În cazul carierei mele, faptul că vorbesc mai multe limbi străine este extrem de important. Cunoștințele de franceză și engleză mi-au fost de folos din start. Dar ele au fost doar trepte necesare pentru a ajunge în străinătate: cunoștințele mai profunde în domeniul tehnologiilor informaționale a fost una din condițiile esențiale.

Care a fost cea mai importantă lecție pe care au învățat-o la primul job?

Mariana Dahan: Revin din nou la perseverență – o lecție pe care am învățat-o de la bun început și o calitate care m-a ajutat extrem de mult. Pe lângă aceasta, am învățat să recunosc oportunitățile de ameliorare a modalităților de lucru și respectiv, să mă ridic dacă am căzut și să merg mai departe. Mulți dintre noi învață, muncesc, dar se descurajează destul de rapid și se opresc din ceea ce fac. Cred că acestea sunt cele mai importante lecții de la începuturile carierei mele.

Cum v-a influențat tehnologia viața profesională?

Mariana Dahan:  Tehnologia și viața mea profesională sunt strâns legate, pentru că din start am lucrat în domeniul TIC. Primul meu loc de muncă a fost în sectorul telecomunicațiilor mobile, aici, în Moldova, după care a urmat Franța. Chiar și atunci când am plecat în Statele Unite, la Banca Mondială, tot am ales să lucrez în domeniul TIC.  Deci, tehnologia a făcut și face parte din viața mea, iar toate inovațiile și noutățile domeniului le-am aflat lucrând. Tehnologia continuă să se dezvolte foarte repede, iar pentru a ține pasul trebuie pur și simplu să continuăm permanent să învățăm, să fim la curent cu toate schimbările și evoluțiile, să citim, să ne rezervăm timp pentru a frecventa centre educaționale, training-uri, seminare. În ultimul an, spre exemplu, am fost la vreo 50 de conferințe și de fiecare dată am învățat ceva nou, iar anume aceste participări sunt cheia pentru a rămâne informat.

Care materie școlară vi s-a părut inutilă, iar acum vi se pare de folos?

Mariana Dahan: Evident că este vorba despre matematică. Pe când eram în școală nu am înțeles niciodată utilitatea acestei discipline – a matematicii, în condițiile în care eram interesată de limbile străine, iar mulți ani la rând am luat locul I la olimpiadele republicane de limba franceză. La acea vreme, profesorii  justificau oarecum lipsa mea de interes pentru matematică, spunând că o să aleg o carieră cu profil umanist. Nu a fost să fie așa, iar viața a avut alte planuri pentru mine. După absolvirea școlii, am făcut foarte multă matematică și acum lucrez într-un domeniu ce este strâns legat de această știință. Matematica este esențială pentru cei care doresc o carienă în domeniul TIC.

Care a fost cel mai eficient profesor și cărui fapt i se datorează acest lucru?

Mariana Dahan:  În școală am avut noroc de profesori foarte buni. Mulți dintre ei m-au încurajat să merg mai departe și să învăț mai mult decât prevedea programul școlar, oferindu-mi tot suportul lor. Le-am urmat sfaturile, iar în clasa a cincea eu deja făceam temele și citeam cărțile de lectură prevăzute pentru elevii cu câteva clase mai mari decât mine. Rezultatele nu au întârziat să apară și eforturile mele depuse la acea vreme au fost justificate peste ani. Consider că am reușit și datorită profesorilor din școală, care au avut o abordare personalizată în ce mă privește, m-au încurajat și motivat să fac mai mult – capacități pe care le consider esențiale pentru un cadru didactic.  

De ce este importantă școala bună? Și cum ați decis să vă alăturați proiectului TwentyTu?

Mariana Dahan: Școala bună și educația de calitate pe parcursul primilor ani de studii este esențială pentru dezvoltarea ulterioară, atât personală cât și profesională. Eu datorez totul școlii. Chiar și atunci când mă confruntam cu numeroasele provocări ale vieții, nu m-am gândit niciodată să abandonez studiile. Școala întotdeauna a fost importantă pentru mine. Chiar și după ce am încheiat facultatea și cele două masterate în străinătate, nu m-am oprit și am dat și la doctorat, iar la încheierea acestuia am decis să mai iau încă unul. Ca să reușești în viață este important să nu te oprești din a învăța câte ceva nou. Aceasta este viziunea mea care coincide cu cea a proiectului TwentyTu – cel mai ambițios proiect educațional din Moldova. TwentyTu vine să completeze cunoștințele obținute de un curriculum mai tradițional cu alte opțiuni și posibilități pentru ca noua generație să fie pregătită de toate provocările tehnologice, cu ramificări sociale și economice globale.

Mariana Dahan este membru al echipei Consiliului Consultativ al TwentyTu. Consiliul Consultativ este format din 44 de lideri de opinie locali și din diasporă, care vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate. De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate.  Cunoaște-i pe membrii Consiliului Consultativ pe http://twentytu.md/consiliul.html

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Pentru realizarea proiectului TwentyTu, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, iar toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 iulie 2018 pe www.twentytu.md