Aţi absolvit studiile pre-universitare şi vreţi şă vă continuaţi educaţia în Germania? Înainte de a vă face geamantanul de călătorie, ar fi bine să ştiţi totul despre viitoarea dumneavoastră şedere în Republica Federală.
De la pedagogia aventurii până la zoologie: universităţile germane oferă numeroase discipline de studiu. Modul de a obţine un loc în lumea universitară germană depinde de profilul ales.
Cum se candidează pentru un loc în sistemul universitar german?
În universităţile germane există profile cu şi fără restricţii de admitere. Când vorbim despre limite ne referim, în primul rând, la un număr fix de locuri de studiu scoase la concurs. Concursul de admitere se bazează în primul rând pe nota obţinută la bacalureat. În cazul celorlalte profile, acestea sunt deschise tututror celor care au diplomă de bacalaureat, indiferent de notă.
Cine doreşte să studieze în Germania o disciplină cu criterii federale de admitere, cum este medicina, ar trebui să se adreseze Fundaţiei pentru Admiterea în Învăţământul Universitar (Stiftung für Hochschulzulassung). Dacă este vorba însă despre domenii academice în care regulile sunt stabilite local de către administraţiile universitare (altfel spus, în cazul univeristăţilor cu sistem propriu de admitere) sau dacă specializarea aleasă este una fără limite de admitere, candidaţii se pot adresa direct instituţiei universitate pentru care optează.
„Candidaturile pot fi depuse şi prin intermediul Autorităţii de Muncă şi Asistenţă pentru Candidaţii Străini în Învăţământ (Arbeits- und Servicestelle für Internationale Studienbewerber – pe scurt „uni assist“), dacă facultatea a însărcinat acest birou cu misiunea de preselecţie „, explică Nicole Berners, coordonatoarea Departamentului Politici, Planificare, Coordonare din cadrul Serviciului German de Schimburi Academice Deutschen Akademischen Austauschdienst (DAAD). Acesta din urmă pune la dispoziţia celor interesaţi un formular de candidatură recunoscut de multe centre universitare germane.
Sigur că cele mai bune relaţii pot fi obţinute direct de la universităţi, acestea oferind cele mai relevante informaţii referitoare la dosarul de candidatură (CV, index de note, cunoştinţe de limbă etc), specifice pentru fiecare domeniu ales. Copiile certificate ale documentelor oficiale solicitate trebuie să poarte sigiliul sau semnătura oficiale.
Ce cunoştinţe de limbă sunt necesare?
Studenţii străini trebuie să probeze cunoaşterea limbii de predare. „Dovezile solicitate diferă în funcţie de instituţia universitară (Test DaF, DSH etc.)“, menţionează Nicole Berners de la DAAD. La fel variază şi nivelul de cunoaştere a limbii de predare solicitat la admitere.
De multe ori se impune nivelul C2 stabilit conform criteriilor europene în vigoare, acesta fiind apropiat cu stăpânirea limbii materne. Examenele de limbă pot fi susţinute atât în ţara natală cât şi în Germania.
Cine are nevoie de viză de studiu?
Cine a fost deja admis la o facultate din Germania trebuie să se intereseze despre formalităţile de şedere – tot înainte de a-şi face geamantanul. Încheierea unei asigurări medicale este obligatorie, la fel cum este şi dovada că studentul îşi poate asigura condiţiile minime de trai.
Studenţii străini din afara Uniunii Europene au nevoie de viză. Aceasta se oferă, de regulă, pentru perioada de studii plus trei semestre suplimentare. Durata maximă admisă este de zece ani, în cazul unor studii doctorale, aceasta prelungindu-se la 15. Prin lege nu se acordă viza pentru o a doua perioadă de studiu.
În afara anilor de educaţie teoretică, pe băncile facultăţii, perioada de studii include şi anul pregătitor („Studienkolleg“), pregătirea practică şi cursurile de limbă, stagiile de formare anexe, studiile aprofundate şi educaţia post-absolvire (masterat, doctorat etc).
În ce priveşte susţinerea financiară a unui student, baremul stabilit în prezent este de circa 650 de euro pe lună. Este o condiţie esenţială deopotivă pentru studenţii non-UE şi pentru cei din Uniune, la fel ca şi asigurarea medicală.
Ce reguli trebuie respectate în cazul asigurării medicale?
Asigurarea medicală este obligatorie oricui studiază în Germania, fie că este cetăţean german, fie că este străin. În Republica Federală funcţionează casele de sănătate „legale“ (care se ocupă de pachetul obligatoriu) şi cele private. Primele sunt cele care, de regulă, oferă asigurări studenţilor, la tarife speciale, sub nivelul preţurilor practicate în cazul angajaţilor.
Cine plăteşte taxe de studii?
„Nu există diferenţe în ce priveşte taxa de studii între cetăţenii germani, cei ai Uniunii Europene şi cei din state non-UE”, dă asigurări Nicole Berners. În acest moment, doar landurile Bavaria şi Saxonia Inferioară mai practică o taxă generală de studii universitare de 500 de euro pe an.
Multe universităţi au, în schimb, studii masterale pentru care cer taxe. În cazul instituţiilor private de învăţământ universitar, studiile sunt prin definiţie contra-cost.
Este sau nu studiul în Germania un privilegiu?
Studenţii străini au aceleaşi avantaje ca şi cei germani. Fiecare primeşte câte un permis de student cu care se poate circula cu mijloacele de transport în comun în condiţii avantajoase în numeroase oraşe, într-un perimetru larg din jurul centrelor universitare. Biletele de intrare la muzee, cinematografe, teatre sau chiar piscine sunt substanţial reduse, în baza carnetului de student.
„Străinii care vin în Germania pentru studii de master sau doctorale pot aplica la bursele DAAD“, aminteşte Nicole Berners, precizând că există şi aşa numitele „Deutschlandstipendium“ dedicate studenţilor străini din orice domenii şi având valoarea de 300 de euro pe lună.
Locuinţe pentru studenţi
Cine vrea să studieze în Germania trebuie să se îngrijească din vreme de locuinţă. Pentru locurile ieftine din căminele studenţeşti trebuie contactată din vreme facultatea aleasă. Pe de altă parte, studenţilor germani le sunt foarte dragi aşa-numitele „comunităţi locative“ (Wohngemeinschaft – WG), în care mai multe persoane împart un apartament mai mare. Camere în asemenea WG-uri pot fi găsite în rubricile de mică publicitate de pe internet.
Studenţilor străini le sunt recomandate atât căminele studenţeşti cât şi WG-urile, date fiind deopotrivă preţurile rezonabile cât şi contactul direct cu alţi studenţi.