13 februarie. Ziua mondială a radioului

Ziua Mondială a Radioului a fost proclamată în anul 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată în 2012 de Adunarea Generală a ONU.

Primele emisiuni radiofonice au putut fi audiate cu 105 ani în urmă în Statele Unite ale Americii. Frecvențele emisiei radio transmit până astăzi emoții ascultatorilor cu acceași intensitate. De atunci și până la ora actuală acest mijloc de informare în masă s-a transformat constant și s-a adaptat tuturor timpurilor. Secolul XXI este reprezentat de noile tehnnologii informaționale, care ar putea depăși posibilitățile acestuia. Radioul însă, rămâne și în zilele noastre mijlocul de informare care cuprinde cele mai variate categorii de public și transmite inoformații în timp real.

Instrument accesibil și eficient în procesul de informare, educare, culturalizare, și promotor al libertății de exprimare, radioul este unul dintre cei mai fideli parteneri ai noștri.  Ascultătorii Republicii Moldova se bucură de variatatea posturilor radio și a informației consumate.

Conform datelor oferite de Magenta Consulting – ,,Studiu asupra audienței TV, radio, internet și presă scrisă ”,  top 5 cele mai ascultate  posturi  de  radio sunt: Radio Noroc, Radio Moldova, Radio Play, Hit Fm și Kiss Fm. Acestea se remarcă prin actualiatea subiectelor, a informației transmise dar și a vocilor cunoscute ce răsună zi de zi. Pe frecvențele radio și undele acestuia, VIP Magazin nominaliează în clasamentul  ,,Omul anului 2020 ” unele dintre cele mai cunoscute voci: Doina Danielean, Anatolie Melnic, Andrei Porubin etc.

Ana-Maria Cîrja, coordonatoarea proiectului ,,Școala de jurnalism Studentus ”  organizată de Radio Studentus, spune că remarcarea acestei zile este importantă, întrucăt radioul este un mijloc de informare rapid și accesibil.  Un alt aspect evidențiat de către aceasta este și impactul radioului asupra promovării sectorului de tineret: ,,La Radio Studentus avem drept scop promovarea tinerii generații, dar și a oportunităților acestora”.

Radioul unește oameni, culturi și promovează valori.  Radioul are capacitatea proximităţii, şi în felul acesta, ascultătorii se conectează mai uşor la tot ce se întâmplă în lume.

La mulți ani RADIO STUDENTUS!

Mădălina Stețco