În perioada 22-23 mai la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc conferința internațională „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița. Restaurarea memoriei”.
Evenimentul face parte din programul acțiunilor în cadrul proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița – valorificare și promovare” și a fost organizat de muzeul sus-numit în colaborare cu Ambasada Suediei în Republica Moldova, Asociația Obștească „Femeie. Speranță, Viitor” (Varnița), Muzeul Armatei din Stockholm şi Ambasada R. Moldova în Suedia.
Prezent la eveniment, viceministrul Culturii Gheorghe Postică a afirmat că în cadrul proiectului de la Varnița, care a demarat în aprilie 2016, au fost realizate pînă în prezent mai multe acțiuni, precum expoziții, monografii, proiecte de cercetare științifică etc. „Este îmbucurător faptul că cercetările realizate anul trecut de colegii de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au scos în evidență artefacte cu referire la Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea. Sperăm că proiectul va avea succes și în final vom avea un muzeu în aer liber, un obiectiv de patrimoniu cultural care va contribui la perpetuarea bunelor relații dintre Suedia și Republica Moldova”, a subliniat Gheorghe Postică.
În cadrul manifestării a avut loc vernisajul expoziţiei „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Mărturii fotodocumentare” şi a fost lansat volumul „Situl istoric „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Restaurarea memoriei”, editat la Chişinău în anul curent de Eugen Sava şi Elena Ploşniţă. Tot aici a fost prezentat volumul „Karl XII och svenskarna i osmanska riket. Editori: Åsa Karlsson, Klas Kronberg şi Per Sandin, Stockholm, 2015.
Astăzi, participanţii la conferinţă au vizitat situl istoric „Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa”. Potrivit secretarului ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Elena Ploşniţă, ei au luat cunoştinţă de rezultatele proiectului, precum şi de identificarea surselor financiare din ţară şi de peste hotare pentru continuarea acestuia.
Stagiar: Igor Grițco