Viața și activitatea romanticului Fryderyk Chopin, într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Fryderyk Chopin
http://moldova9.com/viata-si-activitatea-marelui-compozitor-chopin-intr-o-expozitie-in-aer-liber-la-muzeul-national-de-istorie-a-moldovei/

Viața și activitatea marelui compozitor Fryderyk Chopin, într-o expoziție inedită, găzduită de Muzeul Național de Istorie. Vernisajul a fost organizat cu sprijinul Insitutului Polonez de la București, citează http://moldova9.com/viata-si-activitatea-marelui-compozitor-chopin-intr-o-expozitie-in-aer-liber-la-muzeul-national-de-istorie-a-moldovei/.

Având un suflet sensibil și nobil, Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic. Compozițiile sale cu o tonalitate personală au avut un efect determinant aproape o jumătate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian, acestea fiind preferate și azi în programele de concerte.

Chopin a compus aproape numai piese pentru pian (are două concerte pentu pian și orchestră cu instrumentație făcută de el: concertele pentru pian și orchestră în fa minor și mi minor). Opera sa se compune printre altele din: 2 fantezii muzicale, 27 de studii, 26 de preludii, 17 poloneze, 58 de mazurci, 17 valsuri, 21 de nocturne, 4 balade, 4 scherzouri, 4 improntu-uri. Mazurcile, valsurile și polonezele compuse încă în Polonia sunt de fapt dansuri stilizate. Mazurcile sunt lirice și intime, iar valsurile sunt compoziții sclipitare destinate saloanelor. Nu este greu de observat inspirația lor patriotică în unele piese compuse în străinătate, citează historia.ro. 

Expoziția găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei poate fi admirată până pe data de 30 martie 2021.