La Chișinău se desfășoară Festivalul Internațional de Poezie ,,Grigore Vieru’’

 

La Biblioteca Națională pentru copii ,,Ion Creangă’’ a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ,,Grigore Vieru’’ organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Cercetării a Republicii Moldova și a Institutului Cultural Român.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc pe Aleea Clasicilor, cu depunerea de flori și un recital de poezii la bustul poetului național. La festival nu au lipsit semenii lui Grigore Vieru, dar și fiul acestuia Călin Vieru, care a vorbit cu mândrie și admirație despre marele poet: ,,Grigore Vieru a crescut copii, a educat adulți și încă o face, este un poet al neamului și într-o mare măsură un lider național. Astăzi, eu nu pot să vorbesc despre tata la timpul trecut, vorbesc la timpul prezent și la cel viitor. Mă bucur pentru cei care s-au adunat aici pentru un spectacol frumos de recitaluri de poezii’’.

Colegii de breaslă ai marelui poet printre care și scriitorul Nicolae Dabija și-au amintit cu nostalgie despre clipele petrecute împreună cu poetul și totodată nu au ezitat să vorbească despre meritele lui Vieru: ,,Iată care este marele lui merit. Eu vin de la Torino, de la salonul Internațional de Carte, unde mi-a fost prezentată o carte. Și, îmi spuneau basarabenii de acolo, căci când erau întrebați din ce țară vin, ei spuneau că le era rușine să răspundă. După ce au apărut câteva cărți în limba italiană din poeziile lui Grigore Vieru, basarabenii noștri spuneau că vin din țara lui Grigore Vieru, din țara care l-a dat lumii pe Grigore Vieru’’, a menționat Nicolae Dabija.

La eveniment au fost prezenți și mulți tineri, care au venit să-i aducă un omagiu poetului:
,,Astăzi am asistat la un eveniment frumos și în același timp necesar, în care a fost venerat marele poet Grigore Vieru. Este unul dintre puținii poeți care a scris cele mai multe poezii despre mamă și neam de o profunzime aparte’’, a spus Nicoleta Bularu.


Tot în cadrul acestui eveniment a avul loc și lansarea unor cărți printre care: Grigore Vieru: ,,Trandafirul Singurătății / La rossa della Solitudine’’ traducere de Francesco Altieri, Daniel Corbu: ,,Grigore Vieru și mitul său plutitor’’,  Paul Gorban: ,,Mișcarea în infinit a lui Grigore Vieru’’.

Prima zi a festivalului internațional a avut loc pe data de 14 mai, ora 10:00 și s-a încheiat cu recitaluri de poezii dedicate lui Grigore Vieru.
Evenimentul va dura până în perioada de 17 mai la Chișinău și la Iași.