Tabletă: ,,Cu diplomă sau fără ?”

Recent am vorbit cu un prieten care mi-a zis că vrea să lase universitatea și să plece în străinătate, a motivat această alegerea prin fraza: ,, vreau să-mi urmez visul și să trăiesc într-un mediu mai decent ”.

După ce auzi astfel de afirmații și nu doar de la un singur cunoscut, începi să te întrebi dacă într-adevăr ai nevoie de diplomă sau poți să te avânți în necunoscut căutându-ți calea? Un studiu realizat de psihologii americani, arată că tinerii care învață la universitate doar din cauza sentimentului ,, că așa trebuie ” sau ,,că părinții vor asta ”, ajung la o stare de depresie mult mai ușor decât cei care într-adevăr au vrut să meargă la universitate și, consideră studiile superioare ceva important pentru ei.

Stendhal spunea că: ,, Oamenii dobândesc cunoștințe proportional cu curiozitatea lor”, și el avea dreptate. Dacă persoana nu e cointeresată în a-și dezvolta abilitățile și de a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe, atunci nici cele mai prestigioase universități din lume nu vor fi destul de bune pentru el.

Odată o prietenă mi-a spus că nu știe cu ce să se ocupe în viață și unde ar fi cel mai bine să aplice pentru studii, dar în același timp nu dorea să piardă timpul în zadar, așa că a hotărât să meargă la o facultate care o considera cea mai interesantă după părerea ei, iar apoi cu timpul va înțelege ce dorește în viață, dar dacă până la urmă asta nu se va întâmpla, ea oricum va avea o diplomă în mână și se va putea întreține, dar nu va sta în voia sorții.

Consider o astfel de alegere una dintre cele mai potrivite, căci cum am putea să aflăm cu ce ne dorim să ne ocupăm în viață dacă nu știm cu ce nu ne dorim?. Șomajul și ,,statul pe spatele părinților” nu trebuie să devină stația terminus pentru noi, dar trebuie să fie un moment de pauză sau o etapă dinaintea decolării spre noi încercări.

Diploma pentru fiecare persoană înseamnă lucruri diferite, pentru cineva e o ,, nouă șansă”, pentru altcineva e ,,ceea ce-i face pe părinți fericiți”, un lucru însă este sigur- cu diplomă sau fără omul are nevoie de cunoștințe, fie legate de cum să gentioneze fonduri economice, fie de cum să prepare o mâncare în restaurant, ele oricum cu timpul devin o necesitate naturală a individului.

Instituțiile superioare de învățământ ne oferă o diploma ca dovadă a cunoștințelor dobândite pe parcursul anilor de studiu într-un domeniu, dar în același timp nici lipsa diplomei nu demonstrează că o persoană ce deține abilități într-o sferă de lucru nu e vrednică de meseria sa.