Sesiune de informare ce vizează persoanelor cu dizabilități de auz

La sediul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a avut loc o sesiune de informare privind necesitățile speciale ale persoanelor cu dizabilități de auz din perspectiva Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 din Republica Moldova, organizată de Alianța Infonet, în colaborare cu Asociația Surzilor din Republica Moldova.

La eveniment au participat directorul executiv al Alianței Infonet – Victor Koroli, președintele Asociației Surzilor din Republica Moldova – Ruslan Lopatiuc, prim vicepreședintele Asociației Surzilor din Republica Moldova – Natalia Babici, juristul, expert asociat al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități – Gheorghe Bosîi, șeful Serviciului Dispecerizare din cadrul CNAMUP – Veaceslav Plămădeală, lucrători medicali care activează în dispeceratele 903 și alți colaboratori ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă.

În ceea ce privește accesibilitatea persoanelor cu dizabilități de auz din perspectiva Serviciului Unic pentru Apelurile de urgență 112, s-a făcut referire la modul în care noile tehnologii ar putea să faciliteze comunicarea dintre persoanelor cu dizabilități de auz și serviciile de urgență.
Vicedirectorul Serviciului Unic pentru Apelurile de urgență 112 – Constantin Gorincioi a explicat, printr-un mesaj înregistrat, că prin intermediul sistemului informațional care este în curs de implementare, serviciile de urgență vor putea fi abordate prin diferite metode, atât sub forma apelurilor telefonice, cât și prin SMS-uri, mesaje electronice, fax, apeluri video.

Acesta a mai menționat că încă din prima zi a funcționării Serviciului, persoanele cu dizabilități de auz vor putea contacta serviciile de urgență prin intermediul SMS-urilor. Ulterior, vor fi incluse și alte funcții pentru primirea apelurilor video, iar operatorii vor cunoaște cel puțin la nivel de bază limbajul semnelor pentru a putea înțelege care este necesitatea persoanei, urmând ca ulterior să transmită informația către serviciile de intervenție.

În cadrul întâlnirii, au fost donate mai multe cărți și dicționare pentru înțelegerea și învățarea limbajului de exprimare mimico-gestual, care vor fi distribuite în subdiviziunile instituției, pentru completarea bibliotecilor.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Advocacy pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz”, implementat de Alianţa INFONET, în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.