Consecințele încălzirii globale

    Încălzire globală
    Imagine simbol

    În prezent, temperatura medie globală este cu 0,85ºC mai ridicată decât la sfârșitul secolului al XIX-lea. Fiecare din ultimele trei decenii a fost mai cald decât oricare alt deceniu precedent pentru care există înregistrări (respectiv din 1850 până în prezent).

    Cei mai proeminenți experți în domeniul climei din lume consideră că activitățile umane sunt aproape sigur principala cauză a încălzirii globale observate de la mijlocul secolului XX, relatează https://ec.europa.eu/clima/change/causes_ro

    Topirea gheții și creșterea nivelului mărilor

    Atunci când apa se încălzește, are loc procesul de topire, ca rezultat își mărește volumul.  Acest fenomen duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, la inundarea și erodarea zonelor de coastă și a celor joase.

    Totodată, schimbările climatice determină schimbări majore în ecosistemele marine, cauzate de acidificarea, încălzirea și extinderea „zonelor moarte”, lipsite de oxigen, ale oceanelor.

    Fenomene meteorologice

    Ploile torențiale, valurile de căldură, înghețurile, ninsoarea și alte fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în perioadele necorespunzătoare ale anului. Ca urmare a acestei situații, se produc inundații și scade calitatea apei, iar resursele de apă devin tot mai necesare în unele regiuni.

    Riscuri pentru sănătatea umană

    Schimbările climatice au deja un impact asupra sănătății:

    • A crescut numărul deceselor cauzate de căldură în unele regiuni și a scăzut numărul celor cauzate de frig în altele.
    • Datorită fenomenelor meteorologice, problema asigurării hranei ar putea deveni tot mai îngrijorătoare, astfel cauzând decese proeminente.
    • Răspândirea speciilor de căpușă, a țânțarului-tigru asiatic și a altor purtători de boli crește riscul de apariție a unor boli precum boala Lyme, encefalita transmisă de căpușe, febra West Nile, febra denga, Chikungunya și leishmanioza.

    Riscuri pentru flora și fauna sălbatică

    Multe specii de animale și plante se confruntă cu modificări în ciclul lor de viață și migrează către regiunile nordice și către altitudini mai mari, în timp ce diverse specii invazive s-au statornicit sau  și-au extins aria de răspândire. Speciile marine, inclusiv stocurile de pești importante din punct de vedere comercial, migrează și ele către nord. Aceste modificări afectează diferite servicii ecosistemice și sectoare economice, cum ar fi agricultura, silvicultura și pescăriile.

    Consecințe pentru țările în curs de dezvoltare

    Locuitorii multor țări în curs de dezvoltare sărace sunt printre cei mai afectați de încălzirea globală. Pe lângă faptului că economia țării depinde într-o măsură foarte mare de mediul natural, țara dispune și de minimul de resurse care le-ar putea permite să facă față schimbărilor climatice.

    În acest sens, site-ul Comisiei Europene https://ec.europa.eu/clima/change/consequences_ro, ne pune la dispoziție date oficiale și cifre ecate cu privire la schimbările climaterice și consecințele încălzirii globale.

    Nicoleta Vasiliev, Școala de Jurnalism STUDENTUS