Lecturi de duminică: „Vara în care mama a avut ochii verzi”

Vara în care mama avea ochii verzi
https://madmoisellesarcastique.ro/vara-in-care-mama-a-avut-ochii-verzi/

„Mama avea niște ochi verzi atât de frumoși, încât părea o greșeală să îi irosești pe o față dospită ca a ei.” (cap. 3, pag. 10)

Tatiana Țîbuleac este o scriitoare din Republica Moldova născută în 1978, la Chișinău. A studiat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.  A intrat în atenția publicului ca autoare a rubricii „Povestiri adevărate” din cotidianul Flux. În 1999, s-a alăturat echipei de la ProTv Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri.

A debutat ca scriitoare în anul 2014 cu o colecție de Fabule Moderne, după care în 2017 cu primul ei roman Vara în care mama a avut ochii verzi, iar în 2018 cu cel de-al doilea roman Grădina de Sticlă.

Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi a fost tradus în limba franceză și spaniolă. De asemenea, acest roman a fost recomandarea anului 2020 în Spania.  

Este o carte ce te impresionează din primele rânduri și care te ține în suspans: „În acea dimineață, în care o uram mai mult ca oricând, mama împlinise treizeci și nouă de ani. Era mică și grasă, proastă și urâtă. Era cea mai inutilă mamă din câte au existat vreodată”.

În acest roman se relatează despre povestea unei femei bolnave de cancer și fiul ei, care ajung într-un sat din Franța și își petrec acolo ultima vară. Autoarea a încercat să fie sinceră și să se elibereze de niște trăiri. Nu vă speriați de boală, nu este tema principală a cărții. În ea găsești și iubire, și speranță.

Este o carte profund umană din care înveți ce înseamnă viață, relația dintre mamă și fiu, iubirea de mamă și iubirea de fiu. Și mai ales, moartea se învață și ea.

O carte cât o viață, atât de intensă.

„Totuși era cea mai bună mamă pe care o avusesem în toți anii de pe atunci.” (cap.34, pag.68)

Francesca Zavulan, Școala de Jurnalism STUDENTUS