Iarna, sezonul căldurii sufletești și al emoțiilor pozitive

Decor
https://www.bricodepot.ro/idei-si-inspiratie/amenajare-interioara/40-de-idei-pentru-decorarea-casei-de-craciun/

Iarna este anotimpul rece, care în mod paradoxal, dezgheață frigul din inimile oamenilor. Este anotimpul pe care îl suportăm mai ușor atunci când simțim căldura oamenilor dragi în confortul unei case cu sobă și vânt puternic pe la ferestre. Iarna schimbă modul de a vedea lucrurile, marchează sfârșitul unui an și începutul altuia… Dar cum cele mai bune decizii se iau „la rece”, nu e întâmplător că, de cele mai multe ori, totalurile unui an care a apus și planurile pentru altul în care ne spunem speranța că va mai bun, le facem iarna.

Sărbătorile de iarnă sunt colorate, delicioase și pline de magie, tocmai de aceea se deosebesc de oricare altă perioadă a anului. Un aspect deosebit de important al atmosferei de sărbătoare îl reprezintă decarațiunile și luminițele care ne abundă casa. Dar de ce simțim această nevoie de adăuga unele elemente speciale pentru a ne face să ne simțim mai bine și de ce culorile cele mai frecvente pentru decorațiuni sunt roșu și verde?

În paleta decorului contemporan a sărbătorilor de iarnă sunt o mulțime de culori și stiluri diferite pe care le putem utiliza pentru a ne pregăti casa de sărbătoare. Totuși, decorul tradițional de sărbătoare presupune în totalitate culorile roșu și verde. Aceste nuanțe au un substrat religios. Verdele este asociat cu regenerarea, cu continuarea vieții, precum și credința în viața eternă a lui Iisus. Roșul sombolizează sângele Domnului. Astăzi, aceste două coluri sunt utilizate atât într-un context religios, cât și ne-religios pentru a celebra sărbătorile de iarnă.

Pomul de Crăciun/ Bradul Împodobit este imaginea cea mai emblematică care redă spiritul și atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă. Pomul de Crăciun nu era întotdeauna decorat cu liminițe strălucitoare, se foloseau adesea candele, însă nu dintr-un motiv festiv, ci datorită faptului că acestea erau singura formă de încălzire și iluminare a casei în timpul lunilor lungi și friguroase de iarnă. Totuși, utilizarea candelelor pentru decorarea pomului de Crăciun a devenit astăzi un trend. Creatorul luminițelor electrice este considerat Thomas Edison. Acesta și-a decorat laboratorul din Menlo Park – a procedat asfel pentru a spori atmosfera sărbătorilor de iarnă și pentru a promova utlizarea surselor electrice de iluminat.

„Niciun alt anotimp nu apropie sufletul, ca iarna, şi de frăgezimea copilăriei şi de reculegerea bătrâneţii. Eşti bunic şi copil în acelaşi timp, privind la fereastră fulgii care sclipesc îmbătrânindu-te cu un zâmbet faţă de amintirea propriei copilării ivită cu mânuţa întinsă după fulgi.”  Ionel Teodoreanu

În pofida utilizării tuturor decorațiunilor care au menirea să sporească starea de bine, confortul și senzația de liniște din apropierea sărbătorilor, iarna, decorațiile interioare sunt despre oamenii de alături, despre momentele fericite petrecute împreună, despre masa de sărbătoare cu bucate alese anume pentru acest sezon și despre filmul „Singur acasă”, devenit deja un simbol al inocenței și al spiritului ghiduș al sărbătorilor. Iarna este perioada în care trebuie să-ți oferi timp pentru  a visa, pentru a face bine și a răspunde la rugăciunile cuiva prin fapte alese. Iarna este pentru a te opri să fii, să-ți dai seama că exiști, că timpul se scurge și că magia din sufletul tău, la fel ca și frumosul, nu poate fi furat de nimeni. Fii asemenea luminilor de Crăciun – sclipește în mii de culori și fii motivul bucuriei cuiva. “Atunci când zăpada se așterne peste pamânt, îmi pot inchipui că pășesc peste nori”  Takayuki Ikkaku.

Cristina Savin