Pericolul de pe masa de sărbătoare

Masa de sarbatori
https://www.avantaje.ro/articol/lista-de-cumparaturi-sanatoase-pentru-sarbatori

Pe lângă cadourile mult așteptate, sărbătorile de iarnă ne aduc și niște surprize mai puțin plăcute. Este vorba de acutizarea bolilor cronice ale sistemului digestiv.  Nu e de mirare de ce…?  Pe mesele de sărbătoare, de obicei găsim:

  • bucate prăjite (pârjoale, bătute);
  • maioneză în majoritatea salatelor (olivier, șubă, salată cu bețișoare de crabi);
  • prăjituri cu cantități exagerate de zahăr;
  • băuturi alcoolice.

Raportul fiziologic recomadat de Organizația Mondială a Sănătății a macronutrienților timp de o zi sunt:

  • glucide 50 – 60%
  • proteine 12 – 15%
  • lipide 25 – 30%.

De sărbători acest raport este complet neglijat, crescând considerabil cantitatea de lipide consumate.

Dezechilibrul orarului dintre mese, la fel nu e de neglijat, oamenii consumă aceste bucate la ore foarte târzii, iar în zilele ce urmează încep micul dejun cu bucate consistente.

Astfel majoritatea persoanelor își dau peste cap și regimul alimentar, dar și regimul de somn.

Cel mai frecvent, persoanele se adresează la medic cu senzația de greață, senzația de greu în stomac, pirozisul sau gustul amar. Medicii numesc aceste simptome dispepsie. Toate schimbările duc inevitabil la agravarea unor probleme de sănătate. 

Doctorul gastroenterolog Viorica Năstase de la Spitalul Sfânta treime are câteva sfaturi care ne vor ajuta să nu ajungem de la masa de sărbătoare direct la spital:

  1. Evitați petrecerile aglomerate. Nu uitați de situația epidemiologică din țară.
  2. Nu vă înfometați înaintea mesei de sărbătoare. Atunci când sunteți flămânzi, veți mânca mult mai mult decât ați planificat. În nici un caz nu stați flămânzi întreaga zi în așteptarea mesei festive.
  3. Consumarea mâncării noaptea este un adevărat stres pentru organism, digestia fiind încetinită, iar alimentele fiind asimilate mai lent.  Începeți sărbătoarea cu mâncarea caldă, chiar dacă acest lucru nu se practică. În cazul meselor calde, satietatea vine mai rapid decât în cazul aperitivelor reci, cu care încep de obicei mesele festive la noi.
  4. Încercați să nu consumați alimente grase. Faceți tot posibilul doar să gustați până și cel mai gustos platou de mâncare, dacă acesta este gras. 
  5. Se recomandă să mâncați porții mici și să faceți pauze, astfel o să simțiți mai ușor momentul saturației. Limitarea nu se referă și la legume. 
  6. Este important să administrăm corect enzime (capsule, drajeuri) în timpul sau după mese, în insuficiența exocrină a pancreasului (pancreatită cronică; bolile inflamatorii cronice ale stomacului, intestinului ficatului, vezicii biliare; dispepsia; flatulența), pentru a facilita digestia în tractul gastro-intestinal după consumarea unei asemenea cantități de mâncare cu scop de „profilaxie” cu câteva zile înainte de sărbători, pentru a preveni acutizarea bolilor.
  7. Încercați să nu serviți alcool cu apă minerală, astfel procesul de intoxicație devine mai rapid din cauza creșterii suprafeței și gradului de absorbție a substanțelor nocive. Dacă totuși acest lucru este necesar, cel mai bine ar fi să consumați apă plată necarbogazoasă, astfel zona de aspirație va fi mai mică.
    De asemenea, trebuie să țineți cont și de cantitatea alcoolului – sărbătoarea este sărbătoare, însă alcoolul în doze mari este toxic pentru ficat.

De asemenea, doamna doctor are câteva recomandări pentru zilele de după sărbători:

„Ar fi bine ca după sărbători, câteva zile să urmați o dietă de legume și să organizați o zi de detoxifiere. Sigur că este nevoie de o voință deosebită, deoarece organismul este obișnuit cu cantități mari de mâncare. Apropo, dacă seara vă este foame, puteți bea o cană de iaurt amestecat cu două linguri de tărâțe. Timp de 3-4 zile, această metodă va curăța foarte bine organismul”, citează: spital.sf.treime.md/cum-sa-nu-ti-strici-sarbatoarea-de-anul-nou-sfaturi-de-la-medicul-gastroenterolog/.

Sărbători Fericite și Sănătate!

Ecatrina Dolinschi