Premieră pentru învățământul profesional: absolvenții susțin examenul de calificare direct la agentul economic

Treisprezece elevi la meseria „Tencuitor”, absolvenți ai Școlii profesionale nr.7 din Chișinău, au susținut proba practică a examenului de calificare în incinta unui bloc imobiliar ce aparține unei companii de construcții. Acest model de parteneriat dintre școala profesională și agentul economic reprezintă o noutate pentru învățământul profesional și se află la etapa de experimentare.

Parteneriatul dintre Școala profesională nr. 7 și compania de construcții se datorează conlucrării cu membrii Comitetului Sectorial în Construcții, care a stabilit conexiunea cu agentul economic, compania Reconscivil SRL, și a facilitat implicarea acestuia în sistemul de pregătire profesională a elevilor, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației.

„Acest proiect a fost inițiat în colaborare cu Federația Patronală CONDRUMAT, având scopul de a racorda oferta educațională la cererea pieței muncii. În particular, ne-am propus să promovăm un model nou de evaluare finală și anume desfășurarea probei practice a examenului de calificare direct la agentul economic. Sperăm că în felul acesta vom reuși să creăm un model de parteneriat durabil dintre instituția de învățământ și piața muncii, care va fi extins și la alte meserii”, explică Lidia Barburoș, director executiv al Federației Patronale CONDRUMAT, președintele Comitetului Sectorial în Construcții.

Absolvenții spun că nu au avut emoții la susținerea examenului în fața agentului economic, dimpotrivă, i-a motivat să depună eforturi pentru a demonstra că sunt cei mai buni.

„În felul acesta avem posibilitatea să ne manifestăm în fața angajatorului, obținând șanse reale de angajare. Consider că este o practică binevenită. Meseria de tencuitor este una utilă și bine plătită, de aceea sper să mă angajez cât mai curând”, susține Mihai Vulpe, unul dintre absolvenți.

Pe viitor, practica de organizare a examenului de calificare la companie urmează să fie extinsă pentru toate meseriile predate în învățământul profesional, iar parteneriatele dintre comitetele sectoriale de profil, instituția de învățământ și agentul economic vor fi dezvoltate.

Sursa: http://www.evzmd.md