Rolul somnului: de la rutină la beneficii de necontestat

Rolul somnului
https://qc.croixbleue.ca/assurance-sante/astuces-sante/213-apprivoiser-l-insomnie-sans-la-combattre

Somnul – ca și proces fiziologic reprezintă o parte importantă din rutina zilnică, acesta contribuind constant la revigorarea organismului uman. Ziua Mondială a Somnului în anul 2021 este marcată pe 19 martie, în preajma  echinocțiului de primăvară.

Existența unor afecțiuni fizice sau psihice, temperaturile extremale dar și lipsa unui program corect de muncă pot provoca dereglarea somnului calitativ și apariția insomniei. Potrivit unor studii aproximativ 60% din tineri suferă de insomnie și peste 20 % au parte de un somn neliniștit. Apariția insomniei se datorează consumului excesiv de cofeină, administrarea medicamentelor antidepresive, schimbarea ritmului cardiac influențat de călătoriile cu fus orar diferit, turburările hormonale dar și durerile musculare.

Un somn bun este determinat de 3 factori: durată, continuitate și profunzime. Toate acestea contrubuie la crerea unui somn calitativ și cu numeroase beneficii. Cele mai importante dintre acestea sunt:  stimularea imunității, menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățirea  activității psihice, prevenirea diabetului zaharat, stimularea fertilității dar și dezvoltarea memoriei.

Stiați că: De-a lungul vieții, o persoană își petrece 6 ani visând; 12% dintre oameni visează numai în alb și negru; în medie, un om doarme 25 de ani într-o viață; somnul este mai important decât alimentația, în lipsa mâncării, corpul cedează în două săptămâni, în timp ce din cauza lipsei somnului, corpul poate ceda în 10 zile; lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate, citează libertatea.ro. 

Creierul uman are nevoie de un somn eficient pentru a stimula longevitatea vieții. În opinia specialiștilor rețeta unui somn bun are următoarele ingrendiente: o saltea confortabilă, 5 minute de meditație și 8 ore de  evadare profundă din realitate.  Baftă la preprare! Nu uitați de alarmă, s-ar putea să fie o noapte de success!

Mădălina Stețco, Școala de Jurnalism STUDENTUS