Începând cu anul curent, pe drumurile cu risc sporit de producere a accidentelor rutiere vor fi amenajate benzi rezonatoare. Sunt nişte denivelări create la nivelul stratului de uzură a carosabilului, cu o adâncime de maximum 12 mm, care la interacțiunea cu anvelopele mașinii creează o vibrație având un puternic efect rezonator. Rolul acestora este să avertizeze conducătorii de autovehicule că depășesc zona carosabilului, marcată și destinată sensului de deplasare.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, benzile rezonatoare se amenajează, de regulă, pe extremitățile părții carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieșirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieșire a autovehiculelor pe contrasens. Cel mai des, benzile rezonatoare pot fi întâlnite pe autostrăzi, pe drumurile expres și drumurile naționale, din extravilanul localităților, pe care se înregistrează o intensitate mare a traficului rutier.
Din practica țărilor ce utilizează benzile rezonatoare acestea s-au dovedit a fi eficiente la sporirea siguranței rutiere.
Potrivit notei informative privind analiza situației accidentare, pentru perioada anului trecut, a Inspectoratului Național de Patrulare, în urma a 261 de ciocniri între vehicule au decedat 58 de persoane, iar traumatizate au fost 443 de persoane.