50 de curiozități despre lumea care ne înconjoară

50 curiozitati ale lumii

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de puține lucruri cunoaștem despre lumea care ne înconjoară.

  1. Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.

2. Aproximativ 90% din populația întregii planete locuiește în emisfera nordică.
3. Cimpanzeii și cotofenele sunt singurele animale care își pot recunoaște imaginea într-o oglindă.
4. Irlanda este singura țară europeană în care nu există șerpi.
5. În provincia Alberta din Canada au fost uciși absolut toți șoarecii. In prezent, este singura provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.

6. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul acestei păsări.
7. Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (până la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanță de până la 850 de kilometri.
8. Știți care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate îngera până la 30.000 de furnici…pe zi.

9. Cei mai tineri părinți din istorie (doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.

10. Vreți să știți care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate? Încercați Quebec, Canada. Rata criminalității în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.
11. Pe suprafața unui corp uman trăiesc mai multe vietăți decât oameni pe întreaga planetă.

 

12. Bufnitele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.
13. Deși nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decât este de Rio de Janeiro.
14. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.
15. Limba unui crocodil este imobilă. Ea este atașată de cerul gurii acestui animal.

16. Un om uită, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.
17. Durata care îi ia unui fulg de zăpadă ca să ajungă de la nori până pe suprafața pământului? Cel puțin o oră…
18. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. In Danemarca există de doua ori mai mulți porci decât întreaga populație umană a acestei țări.

19. Girafa este singurul animal care își poate introduce limba în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.
20. Biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.

21. În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.
22. Una din cinci persoane de pe Terra trăiește cu mai puțin de 1$ pe zi.
23. O singura vaca poate produce într-un an mai mult lapte decât poate consuma un singur om… circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
24. Știți câte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde…
25. Pentru fiecare tonă de pește prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleași ape.
26. Cea mai mare caracatiță descoperită vreodată cântărea 4 tone. A fost vânată în anul 1878, în nordul Oceanului Atlantic.

27. Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.
28. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri în fiecare an.
29. Rechinii sunt singurele animale despre care se știe că nu se pot îmbolnăvi de cancer.

30. La Paz, Bolivia, este orașul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Dată fiind altitudinea ridicată la care se află (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susține un foc.
31. Tot în La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Și cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. Situația este identică și în Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.
32. Absolut toți creveții se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
33. Chiar și astăzi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.

34. Numai marea piramida a lui Keops conține suficientă piatră încât să poată fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.
35. Cel mai mare șarpe veninos din lume este Cobra Regală. Aceasta poate atinge lungimi de până la 5,5 metri.
36. Un cal adult poate consuma într-un an o cantitate de hrană ce depășește de 7 ori propria sa greutate.
37. Știți care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planetă? Răspunsul corect este…chinezii. 41% dintre chinezi mănâncă, cel puțin o dată pe săptămână la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.

38. Există mai mulți oameni care învață limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial în Statele Unite (peste 300 de milioane).
39. Dacă vorbiți la telefonul mobil timp de o oră, numărul bacteriilor din urechea voastră va crește de cel puțin 700 de ori.
40. Circa 12 copii sunt oferiți zilnic, în maternități, altor mame decât cele naturale. Această statistică include toate țările lumii.
41. O femela de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu își va găsi un partener mascul.

42. O persoana are în medie 1.460 de vise în fiecare an.
43. Un om, consumă, în medie, de-a lungul vieții, o cantitate de hrană egală cu greutatea a șase elefanți maturi.
44. În spațiu, astronauții nu pot plânge. In lipsa gravitației, lacrimile nu pot curge (nici flatulența nu este posibilă în stare de imponderabilitate).

45. În Bangladesh există o lege care permite autorităților să aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiază la examene.
46. Doar o singură persoană din 2 miliarde va atinge vârsta de 116 ani.
47. În fiecare an, mai mulți oameni sunt uciși de măgari decât în accidente aviatice.
48. În fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol și ulei sunt deversate în râuri și fluvii până în oceane. Cantitatea o depășește pe cea pierdută de petrolierul Exxon Valdez în anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se referă numai la Statele Unite ale Americii.

49. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, câștigă anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decât toți muncitorii din fabricile Nike, luați la un loc, din Malaezia.

50. În urmă cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu trăiau mai mult de 30 de ani.