Anul diversității la Gala Premiilor Oscar

Oscar
Imagine simbol

Duminică, 25 aprilie, va avea loc cea de a 93 ediție de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film. În cadrul acesteia, vor fi jurizate filmele lansate în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2021. După un an de pandemie, organizatorii ne promit o gală cu totul diferită de ceea ce a fost până acum.

S-ar părea că, anul acesta, suspansul se răsfrânge, nu asupra câștigătorilor celui mai râvnit trofeu din cinematografie, ci asupra modului în care se va reinventa cea mai mare noapte a industriei cinematografice după un an tumultuos.

Forțați să regândească conceptul ceremoniei din cauza pandemiei de Covid 19, organizatorii susțin că spectacolul va fi diferit de edițiile precedente. Gala din acest an va avea loc într-o gară, funcțională, din centrul orașului Los Angeles, scrie Reuters. Totuși, organizatorii nu au oferit multe detalii cu privire la numărul persoanelor care vor fi prezente.

Ei spun că „tonul va fi bine”, iar spectacolul: „va acționa ca o scrisoare de dragoste pentru industria cinematografică”. Idustria a avut de suferit, fiind închise teatrele și întârziată lansarea a zeci de filme.

„Suntem aici pentru a argumenta de ce contează cinematografia”, a spus Stacey Sher, unul dintre trio-ul producătorilor de Oscar.

Anul acesta, filmele de la Netflix au obținut 35 de nominalizări, printre acestea numărându-se: filmul dramă „Mank” și saga „Procesul din Chicago 7″, nominalizate la categoria „Cea mai bună imagine”. Lista mai include: drama „Nomadland”, povestea unei răzbunări: „Promising Young Woman”. Filmul „Judah and the Black Messiah”, „The Father” și „Sound of Metal” sunt următoarele în listă.

„Anul acesta, producțiile nu sunt bine cunoscute, dar în mod ciudat, sunt mai accesibile decât oricând, când sunt pe toate platformele de streaming. Cu toate acestea, există o mulțime de subiecte inferioare și multe dintre ele sunt filme mai mici, filme mai lente”, a declarat Pete Hammond, critic de film principal pentru Deadline Hollywood. „Netflix dă volumul, dar până la urmă nu poate câștiga premiul mare”, a mai menționat Hammond.

În ediția de anul acesta, pentru prima dată la categoria „Cel mai bun regizor” sunt prezente două femei. Acestea sunt regizoarele Chloe Zhao pentru „Nomadland” și Emerald Fennell pentru „Promising Young Woman”.

Nouă dintre cei 20 de actori nominalizați – inclusiv fruntașii Chadwick Boseman, Daniel Kaluuya și Youn Yuh-jung – sunt oameni de culoare.

Galele de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film au loc anual. Premiile sunt acordate pentru 24 categorii diferite.

Inițial, ceremonia fusese programată pe 28 februarie 2021, dar a fost amânată din cauza restricțiilor pandemice. Nominalizările au fost anunțate la 15 martie.

Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor și Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră vor fi combinate într-o singură nominalizare: Premiul Oscar pentru cel mai bun sunet. Astfel, reducând numărul de premii de la 24 la 23.

Gala din acest an a Premiilor Oscar va fi accesibilă în Moldova, în dimineața zilei de 26 aprilie 2021, de la ora 03.00

Maria Cojocaru, Școala de Jurnalism STUDENTUS