Beneficiile și avantajele învățării limbilor străine

Limbi straine
Imagine simbol

Te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile învățării limbilor străine și ce oportunități îți deschide cunoașterea acestora? Dacă nu ai făcut-o până acum, îți ofer eu un răspuns la această întrebare.

Într-o lume din ce în ce mai globalizată este firesc să auzim tot mai des termeni cum ar fi bilingvismul și plurilingvismul. Cu certitudine, posedarea limbilor de circulație internațională îți oferă o multitudine de avantaje. În primul rând, vei putea descoperi țări, oameni și vei avea interacțiuni multiculturale. Îți vei îmbunătăți abilitățile cognitive și activitatea creierului. Cercetările psihologice au demonstrat că oamenii care au învățat câteva limbi comincă mai eficient, au o percepție a limbajului și o memorie mai bună. Tot aceștia au o mai mare flexibilitate cognitivă și, nu în ultimul rând, sunt mai toleranți, manifestând empatie și înțelegere față de ceilalți. De asemenea, învățarea unei limbi străine previne demența. Studiile au arătat că, până și la persoanele cu risc de Alzheimer, învățarea limbilor întârzie apariția bolii.

O a doua limbă străină învățată dublează capacitatea de atenție, pentru că oamenii bilingvi au ambele limbi activate în același timp și se automonitorizează încontinuu. Bilingvismul conduce la îmbunătățirea abilităților de ascultare, deoarece ceierul distinge și recunoaște diferitele sunete. De asemenea, persoanele care posedă mai multe limbi sunt mai flexibile și se descurcă în gestinarea mai multor lucruri în acelați timp.

Cunoașterea limbilor străine îți oferă un mare avantaj pe piața muncii. În acest sens, peste 50% din companiile europene iau în considerare cunoașterea limbilor străine, iar 25% încurajează mobilitatea angajaților în vederea învățării acestora. Limbile cele mai frecvent întrebuințate în companiile europene sunt: engleza, germana, rusa și spaniola.

Virginia Guțu, Școala de Jurnalism STUDENTUS