7 lucruri electrizante de ziua lui Nikola Tesla

Nikola Tesla este unul dintre cei mai mari fizicieni și inventatori ai secolelor XIX -XX. Sârb de origine, american prin devenire, s-a născut la 10 iulie 1856, cu 161 de ani în urmă. Tesla a fost și rămâne una dintre cele mai controversate somități ale științei din toate timpurile. Deși astăzi ne bucurăm de o groază de chestii revoluționare inventate de el, multe invenții rămân totuși confiscate și astăzi de către Guvernul SUA.

  1. Tesla și-a imaginat smartphone-ul cu 100 de ani în urmă. La începutul secolului XX fizicienii concurau aprig. Întrebarea era cine va reuși să transmită primele mesaje peste Oceanul Atlantic. Printr-o muncă acerbă și multe nopți nedormite, Tesla a construit un mega turn de transmisiune wireless (fără fir) a energiei pe Long Island, New York.

2. Tesla s-a născut într-o noapte cu ploaie de fulgere. Nici nu știam că există așa ceva. Se vede că natura a intuit foarte bine natura „electrică” a fizicianului. Există și o istorioară interesantă despre nașterea lui. Moașa, emoționată de circumstanțele nașterii, i-a prezis mamei că Tesla va fi „un copil al întunericului”. Ca răspuns, mama i-a spus moașei: „Nu, el va fi un copil al luminii”. Ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

3. Tesla nu dormea decât 2 ore pe zi. Obiceiul ne spune că 7-8 ore de somn sunt recomandabile pentru a duce o viață „normală”. Nikola Tesla sparge și aici tiparele. Cu o maximă putere de concentrare, inventatorul a fost prins în laboratorul lui lucrând 84 de ore fără nicio pauză de somn.

4. El își vizualiza invențiile până la cele mai mici detalii. Mai ales că, spre deosebire de alți inventatori, folosea rar desene sau schițe. Le purta pe toate în minte. Avea o memorie fotografică excepțională (gândire vizuală). Avea puterea să memoreze cărți întregi, picturi în 3D și limbi străine. Nikola Tesla cunoștea 8 limbi (!): sârba-croată, engleza, ceha, germana, franceza, ungara, italiana și latina.

5. Numărul invențiilor lui încă crește. Nikola Tesla dorea să ilumineze pe toată lumea (la propriu), creând curentul alternativ în 1882. Radioul. Tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și telecomanda în 1898. Studii asupra razelor X, electroterapia și multe-multe altele. Câteva dintre creațiile lui au dispărut pe parcursul vremii. Unele au rămas doar în mintea lui, altele au fost ascunse de către ochii lumii. Din simplul fapt că omenirea  încă nu este pregătită să afle despre ele. (În 1960 s-a introdus unitatea de măsură tesla (T) pentru intensitatea câmpului magnetic).

6. „Războiul curenților” câștigat de Tesla în fața lui Edison. Marea dilemă, curentul alternativ propus de către Tesla sau tradiția curentului continuu a lui Edison? În anul 1893, la Chicago, s-a organizat o conferință în cadrul căreia curentul alternativ și-a demonstrat întâietatea. Tesla a devenit atunci fondatorul industriei electrice. Edison, la rândul lui, nu s-a lăsat intimidat. A inițiat o campanie despre riscurile mari ale curentului alternativ. Ca rezultat, un membru din echipa lui Edison a inventat scaunul electric.

7. Tesla nu s-a căsătorit niciodată. Acesta credea că familia l-ar putea devia din drumul științei pe care l-a ales. Deși presa de pe timpuri scria despre femeile îndrăgostite lulea de Tesla și de geniul său, acesta nu le atrăgea prea mare atenție. Pe patul morții însă, în 1943, a spus: „cred că decizia de a nu mă căsători a fost un sacrificiu prea mare adus muncii mele.”

BONUS: Astăzi s-a născut inclusiv scriitorul francez Marcel Proust (10 iulie 1871 – 18 noiembrie 1922). Ține mine acest citat: Caută și păstrează mereu o bucată de cer deasupra vieții tale.