Genialul fizician teoretician Albert Einstein, ce a fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, căruia în 1921 s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică, a fost pozat de nenumărate ori, dar o fotografie a devenit celebră, cea unde scoate limba în fața aparatului de fotografiat, un gest simbolic, copilăros și obraznic în același timp.

Fotografia originală are autograful lui Einstein și a fost vândută la licitație la sfârșitul săptămânii trecute de un client anonim, la Los Angeles pentru suma de 125.000 de dolari, conform  Live Science.

Istoria fotografiei celebre:

Fotografia a fost făcută pe 14 martie 1951 în Clubul Princeton după petrecerea ce serba ziua de naștere a celebrului fizician, atunci Albert Einstein a împlinit 72 de ani.

După terminarea petrecerii, Einstein era foarte obosit și a pozat plictisit pentru câțiva fotografi. Un prieten s-a oferit să-l ia cu mașina, dar în momentul în care Einstein s-a suit în mașină a fost strigat nepoliticos de un fotograf.

Fotograful Arthur Sasse încerca să-l convingă pe Einsten să îi zâmbească pentru o poză, dar acesta, exasperat, a scos limba făcând ca această poză să devină una dintre cele mai cunoscute din lume.

Einstein a cumpărat 9 copii ale acestei poze după ce poza a devenit o emblemă culturală. Una i-a trimis-o unui cunoscut prezentator de știri, Howard K Smith. Pe spate i-a scris “Un civil își poate permite ceea ce un diplomat n-ar îndrăzni”.

Fizicianul a fost amuzat de poză, dar gestul său a fost mai mult decât o glumă. În perioada aceea, cea în care toată lumea era suspectată de comunism (panica roșie), Einstein a fost rugat să raporteze activitățile colegilor de breaslă legate de acest aspect.

Reamintim că în anul 2009 fotografia originală în care Albert Einstein scoate limba celui ce îl fotografiază a fost vândută pentru suma de 74.324 dolari.