Echilibrul emoțional și importanța meditației

Meditația este mai mult decât o stare de bine de moment, este o schimbare de perspectivă și eliberarea de poveri. Aceasta crează o adevărată vindecăre și o transformare de lungă durată. Este concentrarea atenţiei din lumea exterioară în cea interioară. O stare de conştientizare a realităţii şi gândurilor noastre. Este o metodă eficientă ca să ne cunoaştem şi să ne controlăm emoțiile în funcție de situații și circumstanțe.

Beneficiile meditației:

  • Scade tensiunea arterială;
  • Ne face mai fericiţi;
  • Dezvoltă capacitatea de concentrare;
  • Reduce stările depresive și de anxietate;
  • Îmbunătăţeşte sistemul imunitar.

Un vechi proverb Zen spune ca: Ar trebui să petreci 20 de minute pe zi meditând; doar dacă nu eşti prea ocupat. Atunci ar trebui să petreci o ora.

Cum medităm?

Aşează-te într-o poziţie confortabilă, relaxează-te fizic și psihologic. Lasă gândurile şi emoţiile să vină şi să plece, fără ca să te agăţi de ele. Rămâi într-o stare de conştientizare a prezentului.

Când lăsăm mintea în linişte şi pace, descoperim un calm profund. Atunci descoperim şi scopul meditaţiei, de a ne familiariza cu conştientizarea pură a realităţii.

Cu cât mai mult medităm, cu atât mai mult devenim mai conştienţi în toate aspectele vieţii noastre.

Pentru a te obişnui cu experienţa simţirii momentului prezent, începe prin a sta aşezat, confortabil şi liniştit pentru 5 minute. Respiră normal şi lasă gândurile de orice tip să vină şi să treacă. Nu contează dacă va fi meditaţie în adevăratul sens al cuvântului sau nu. Dacă îţi iese, e bine, dacă nu, e la fel de bine, ulterior prin mai multe încercări vei reuşi. Nu pune singur presiune pe tine. Este mai bine să nu ai aşteptări. Doar încearcă, experiențele de aces gen nu costă nimic, citează http://inimafericita.ro/2013/12/24/importanta-meditatiei/.

Meditează şi fii fericit!

Olga Cucuta, Școala de Jurnalism STUDENTUS