Florile – oglinda oricărei case

Flori
https://www.pinterest.com/pin/341147740526985292/

Orice casă este mai frumoasă dacă are pervazurile ferestrelor pline cu flori. Chiar dacă vă plac anumite plante, acestea nu trebuie alese la întâmplare. Ne întrebăm adesea, de ce florile noastre nu rămân la fel de minunate ca în momentul în care le-am cumpărat. De aceea, înainte de a le achiziționa, asigurați-vă că v-ați documentat cum trebuie îngrijită planta.

Iată câteva sugestii care vă vor ajuta să aveți un buchet de flori proaspăt cât mai mult timp:

  • Puneți un bănuț de cupru pe fundul vazei.
  • Adăugați în apă o bucățică de cărbune de lemn.
  • Sărați puțin apa sau adăugați una-două lingurițe de zahăr.
  • Tăiați oblic tulpinile, iar înainte de a le pune în vază, scufundați-le o dată în apă caldă.

Tulpinile florilor trebuie scurtate zilnic cu aproape jumătate de centimetru, pentru că porțiunile umflate de apă nu o mai pot absorbi, putrezind și grăbind procesul de ofilire al plantei.

Vaza cu flori trebuie mutată cât mai puțin. Cel mai bine este atunci când se află într-un loc fix, unde va sta mereu.

Panglica cu care sunt legate, trebuie desfăcută întotdeauna. Florile nu trebuie puse, niciodată, în apă, dacă sunt legate.

Îndepărtați întotdeauna excesul de frunze, mai ales cele de jos, apoi tăiați tulpinile cu un cuțit ascuțit (niciodată cu foarfeca).

Florile cu tulpină lemnoasă (precum trandafirii) vor absorbi mai multă apă, dacă tulpinile acestora vor fi crestate cu tăieturi cât mai lungi și cât mai oblice.

Durata de viață a florilor va crește, dacă pe fundul vazei veți adăuga o jumătate de cartof în coajă, în care veți înfige cozile lor.

Nu cumpărați niciodată liliac împodobit, pentru că nu va înflori. Această floare se ofilește foarte repede.

Păstrați lalelele într-o vază, plină doar cu trei sferturi cu apă. Nu schimbați apa, doar adăugați apă proaspătă. Dacă adăugați în apă puțin zahăr, lalelele vor rezista mai mult timp. Lalelele de grădină rămân mai proaspete decât cele de seră.

Dacă apa din vaza cu flori nu este schimbată zilnic, după câteva zile va emana un miros neplăcut. Curățarea vezei va fi, în acest caz, dificilă, chiar și cu detergent.

Iată un mod de curățare a vazelor de cristal în interiorul cărora se depune calcar. Turnați în vază apă, oțet și felii de cartofi cruzi. Agitați bine, depunerile rămase pe sticlă le puteți îndepărta cu o soluție alcătuită din apă, sare și oțet.

TĂIEREA PLANTELOR

Bujorii vor rămâne proaspeți mai mult timp, dacă vârful cozilor lor va fi tăiat cu aproximativ 2 cm.

Tăiați staminele crinilor, pentru a rămâne mai mult timp proaspeți și pentru a nu lăsa pete.

În cazul narciselor, după ce sunt cumpărate, li se taie puțin vârful, doar dacă sunt așezate în vază fără alte flori. Sucul lipicios pe care acestea îl produc poate acționa în defavoarea altor plante.

Trandafirii cu cozile lungi și drepte, de regulă, nu se mențin mai mult de 48 de ore. Pentru a le prelungi viața, cozile lor trebuie scurtate la 30-40 cm, iar frunzele și spinii, de-a lungul porțiunii care trebuie să stea în apă – trebuie înlăturați. Dacă totuși trandafirii încep să se ofilească, trebuie să le aplicați așa-zisa terapie șoc: scufundați cozile trandafirilor în apă încălzită (nu clocotită) până la 15 cm sub floare și țineți-le acolo până când apa nu se va răci. Aranjați apoi trandafirii într-o vază cu apă proaspătă.

SEMNIFICAȚIA PLANTELOR

Fiecare floare are propriul ei mesaj, de aceea, înainte de a fi dăruite, trebuie să facem cunoștință cu semnificația fiecăreia:

Begonia – gânduri negre

Bujorul – adevăr

Camelia – sărut

Crinul – măreție, grandoare

Crizantema albă – certitudine

Crizantema roșie – te iubesc

Crizantema galbenă – iubire stinsă

Garoafa roșie – dispreț

Ghiocelul – speranță

Laleaua – iubire neîmpărtășită

Liliacul – umilință

Narcisa – mândrie

Orhideea – respect profund

Trandafirul alb – inocență

Trandafirul roșu – demnitate

Trandafirul roz – timiditate

Trandafirul galben – dragoste

Trandafirul îmbobocit – amintire

Maria COJOCARU