Meseriile viitorului: Joburi la mare căutare

În prezent, simțim tot mai mult impactul și efectele procesului de tehnologizare. Evident, acestea pot fi atât pozitive, cât și negative. Însă, cert este faptul că, criza pandemică a demonstrat necesitatea însușirii anumitor abilități din domeniul IT, care pot simplifica activitățile adulților, dar și cele ale elevilor. Astfel, tot mai multe domenii, au migrat în ultimul an în mediul virtual.

Iată care sunt 5 dintre cele mai căutate meserii ale viitorului, așa cum anunță trendurile și rapoartele Jobs of the Future, realizate de compania Cognizant – pe cât de creative, pe atât și de necesare în viitor:

  1. Designer de interfețe tactile

Ca designer de interfețe tactile, vei putea găsi oportunități de a folosi abilități tehnice, gândirea algoritmică și inovația în industrii publicitare și fashion. Pentru un astfel de job de viitor, vei avea nevoie de cunoștințe în domeniul tehnologiilor materiale și design de produs, marketing și psihologice.

  1. Specialist în securitate cibernetică

Vor exista joburi de viitor precum inginer în securitate online sau specialist în securitate cibernetice, care să protejeze companiile de atacurile cibernetice sau să consilieze tinerii tentați de infracțiuni digitale să-ți folosească „talentele” online în mod constructiv. Aici funcționează foarte bine o diplomă în psihologie și educație în limbaje de programare și a principiilor IT.

  1. Specialist în protecția identității virtuale

Într-o lume amenințată de fake news, în care se poate folosi digitalul în scopuri distructive, este nevoie de specialiști care să folosească noile tehnologii și experiența non-tehnică pentru a demonstra veridicitatea datelor, a preveni riscurile și a proteja identitatea virtuală.

  1. Designer de personalitate robotică

În acest rol, vei putea crea personalitățile diverse ale roboților și ale interfețelor inteligente pentru a înlesni comunicare om-mașină. Cunoștințele în sociologie, filosofie, design și machine learning vor fi la mare căutare pentru astfel de joburi.

  1. Manager de săli de jocuri VR

Sala de jocuri tradițională va fi curând înlocuită de cele VR, iar joburile în retail vor fi la mare căutare în acest sens. Companiile de jocuri VR vor avea nevoie de asistenți și manageri familiarizați cu tehnologia VR și experiență în vânzare și retail.

Nicoleta Vasiliev, Școala de Jurnalism STUDENTUS