O banană medie pe zi îți asigură doza optimă de potasiu

banana

Bananele se numără printre cele mai îndrăgite fructe, dar și printre cele mai consumate. Nu numai că sunt delicioase, dar bananele aduc și nenumărate beneficii organismului datorită proprietăților din compoziție.

 Bananele vin într-o varietate de forme și dimensiuni, de la cele în miniatură de dimensiuni deget, până la bananele gigantice. Există un număr considerabil de oameni care consumă zilnic banane. Dar, deși sănătoase, dacă mâncăm în fiecare zi banane s-ar putea să resimțim anumite schimbări.

 Bananele sunt bogate în fibre, ceea ce te face să nu mai vrei să mănânci odată consumate. Bananele conțin și un fel de amidon care îți reduce pofta de mâncare și te împiedică să te îngrași. Reduce nivelul zahărului din sânge și crește sensibilitatea organismului la insulină. Dacă celulele corpului nu sunt sensibile la insulină, nu pot absorbi glucoza, iar pancreasul începe să o producă în cantități mai mari. Dacă organismul acumulează grăsime depinde de insulina prezentă.

 Ele îți îmbunătățesc starea de spirit. Acestea conțin triptofan, care este cerut de corpurile noastre pentru a primi serotonină („hormonul fericirii”). În medie, fiecare banană conține aproximativ 27 mg de magneziu. Acest mineral este responsabil pentru producerea unei bune dispoziții și a unui somn sănătos.

Sunt ușor de digerat și nu irită tractul gastro-intestinal. Amidonul rezistent conținut în banane nu este digerat și ajunge în intestinul gros, unde servește ca mediu nutrițional eficient pentru bacteriile sănătoase. Bananele pot fi consumate atunci când o persoană are gastrită și arsuri la stomac și restabilește mineralele pierdute atunci când o persoană suferă de diaree.

Primul aliment la care te gândești atunci când vrei să îți îmbunătățești vederea este morcovul, deoarece conține multă vitamina A, dar și bananele se înscriu pe aceeași listă.

Vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte și contribuie la menținerea acuității vizuale pe timp de zi. Consumul zilnic al unei banane poate preveni degenerescența maculară (deteriorarea maculei), potrivit The Sunday Post. Degenerescența maculară provoacă încețoșarea privirii. Pentru această afecțiune oftalmologică nu există încă tratament. Un lucru benefic pentru vedere este consumarea regulată a alimentelor cu un conținut ridicat de  vitamina A, precum sunt bananele.

Cu toții căutăm să înlăturăm stresul din viața noastră, dar de multe ori eșuăm la acest capitol. Un program încărcat poate duce la creșterea nivelului de stres. Bananele îți pot îmbunătăți starea de spirit. Nu, problemele nu vor dispărea ca prin minune. În schimb, un psihic bun îți va da motivația necesară să faci față mai ușor.

 

Autor – Carp Maria, stagiar