Semințe de chia hidratate – beneficii și contraindicații

Chia

Bogat în fibre, excelent pentru inimă, întărirea oaselor și a dinților, contribuind la pierderea în greutate … acestea sunt doar câteva dintre beneficiile semințelor de chia. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că acestea au invadat lumea alimentației sănătoase și au devenit favoritele absolute ale nutriționiștilor.

 Semințele de chia, denumite științific Salvia hispanica, provin din Mexic și au fost o sursă importantă de hrană pentru azteci, precum și pentru multe popoare mexicane. I-au cultivat pentru multe beneficii, inclusiv rezistența și vigoarea spiritului. Potrivit unor descoperiri, Salvia hispanica a fost consumată prăjită sau măcinată și a fost considerată a treia sursă de hrană vegetală ca mărime după mazăre și fasole.

Fie că este un smoothie sănătos, un desert gourmet sau doar apă de chia, aceste mici semințe minune nu încetează niciodată să-i uimească pe iubitorii de diete sănătoase. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, acestea se numără printre cele mai populare alimente anti-oboseală.

Beneficii :

  • Un compus antioxidant din semințele de chia numit acid clorogenic poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale;
  • Antioxidantul din semințele de chia numit acid cafeic poate oferi efecte antiinflamatorii:
  • Semințele de chia sunt bogate în fibre. Conțin un acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA), care poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii tale;
  • Acizii grași din semințele de chia pot ajuta la ameliorarea pielii iritate. Apa în care au fost înmuiate poate sprijini hidratarea pielii. Cu toate acestea, nu există studii directe asupra beneficiilor pentru piele ale consumului de apă cu semințe de chia în sine, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Contraindicații :

  • Principalul lucru de reținut despre apa cu semințe de chia este că niciun aliment, inclusiv acesta, nu poate lua locul unei diete sănătoase și echilibrate;
  • În timp ce apa cu semințe de chia poate face parte dintr-un model de dietă sănătoasă, este important să nu te bazezi pe ea pentru pierderea în greutate sau pentru orice obiectiv unic de sănătate;
  • Fibrele din semințele de chia pot provoca dureri de stomac pentru persoanele care nu sunt deja obișnuite cu numeroase surse de fibre în dieta lor. Dacă abia ai început să consumi semințele de chia sau apa cu semințe de chia, poate fi util să începi cu cantități mici și să crești treptat cantitatea.

Prezența puternică a fibrelor și stratul gelatinos format din chia favorizează încetinirea asimilării carbohidraților în timpul digestiei. Astfel, zahărul din sânge se stabilizează pentru a preveni creșterea bruscă a nivelului de zahăr. Mai mult, există multe surse care susțin că creșterea aportului de fibre scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Studii recente arată că fibrele alimentare pot juca un rol în reglarea sistemului imunitar și a inflamației, ceea ce poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.

 

Autor – Carp Maria, stagiar